

Land, ruimte, macht: het vroeg-Islamitische Rijk (1/2)
May 26, 2025
Professor Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch aan de Universiteit Leiden, onderzoekt hoe het vroeg-Islamitische Rijk vorm kreeg vanuit de basis. Ze legt uit hoe gewone mensen bijdroegen aan de islamisering en integratie van hun landschap. Ook bespreekt ze de invloed van fysieke omgevingen op identiteit en de rol van historische bronnen zoals pelgrimsteksten en graffiti. Daarbij biedt ze nieuwe inzichten in de stabiliteit en bloei van het rijk in de 7e en 8e eeuw, en de dynamiek van sociale en culturele interacties.
AI Snips
Chapters
Transcript
Episode notes
Samenwerking van boven en onder
- Het vroeg-islamitische rijk werd niet alleen top-down gevormd, maar ook door onderlinge interacties van bewoners met hun omgeving.
- Mensen drukten hun verbondenheid met het rijk uit door hun leefomgeving actief mee te vormen en symbolen achter te laten.
Ruimte als identiteitsschepper
- De fysieke omgeving en haar signalen creëren een gevoel van identiteit en samenhorigheid voor bewoners.
- Zowel machthebbers als inwoners beïnvloeden dit door gebouwen, inscripties en symbolen die gezamenlijk gemeenschapsgevoel versterken.
Alternatieve bronnen onthullen perspectief
- Officiële hofteksten vertellen het verhaal van machthebbers, maar andere bronnen tonen het perspectief van gewone mensen.
- Graffiti en onofficiële inscripties geven inzicht in de dagelijkse betrokkenheid en uitingen van bewoners in het rijk.