18/11 | Weekvooruitblik met Rik Van Cauwelaert: 'De Wever zal zich nu moeten bewijzen' | 'Langeafstandsraketten kunnen escalatie veroorzaken in Oekraïne'
Nov 18, 2024
auto_awesome
Deze week is Rik Van Cauwelaert te gast, politiek journalist en columnist bij De Tijd, bekend om zijn scherpe analyses van binnenlandse en internationale politiek. Hij bespreekt de spanningen rond de vorming van de federale regering en de invloed daarvan op de toekomst van Vlaanderen. Ook de zoektocht naar een nieuwe voorzitter voor Groen komt aan bod, met focus op geschikte kandidaten. Daarnaast worden de economische uitdagingen in Duitsland en de impact van langeafstandsraketten op het Oekraïne-conflict uitvoerig belicht.
De beslissing van Biden om langeafstandsraketten aan Oekraïne te geven, verhoogt het risico op escalatie en beïnvloedt internationale relaties.
De federale regeringsformaties in België moeten zich richten op noodzakelijke fiscale hervormingen om financiële stabiliteit te waarborgen te midden van politieke uitdagingen.
Deep dives
Biden's Beslissing over Oekraïne
President Biden heeft Oekraïne toestemming gegeven om Amerikaanse langeafstands raketten in Rusland te gebruiken, waarmee Oekraïne doelen diep in Rusland kan aanvallen. Deze beslissing is opvallend, vooral gezien de recente gesprekken met de Chinese leider Xi, wat de mogelijke gevolgen voor de internationale verhoudingen benadrukt. Het risico op escalatie is aanzienlijk, vooral gezien de recente aanvallen op Oekraïense steden en de verhoogde militaire activiteit aan de Poolse grens. De strategie van het weer in de onderhandelingen brengen wordt steeds urgenter, aangezien Rusland interne problemen ondervindt, waaronder zware inflatie en rekruteringsproblemen binnen hun leger.
Fiscale Hervormingen in België
De federale regeringsformaties in België zijn weer op gang gekomen met gesprekken over noodzakelijke fiscale hervormingen als eerste prioriteit. Tijdens deze onderhandelingen is er consensus dat de vorige regering te laat en onvoldoende heeft ingegrepen, met nadruk op het belang van hervorming om de financiële markten te stabiliseren. Een specifiek document van de ontslagnemende minister van Financiën wordt als sterk en werkbaar beschouwd door fiscale experts, wat de weg kan vrijmaken voor noodzakelijke saneringen. De samenwerking tussen partijen zoals de N-VA en Vooruit biedt hoop op vooruitgang, hoewel er uitdagingen blijven omtrent de verschillende politieke visies.
Duitse Politieke Chaos en Economische Verwachtingen
Duitsland verkeert momenteel in politieke chaos terwijl het land zich voorbereidt op belangrijke economische gegevens over het BBP. De regering onder Scholz heeft niet altijd een zelfzekere indruk gemaakt, waardoor de stabiliteit van sociale en defensie-uitgaven ter discussie staat. De oplopende spanningen in de politiek kunnen gevolgen hebben voor de aankomende verkiezingen en de opkomst van extremistische partijen versterken. Er zijn zorgen dat de noodzakelijke hervormingen in de infrastructuur en het openbaar vervoer, zoals de Duitse spoorwegen, in gevaar komen door de huidige politieke onrust en de eisen van Europese en wereldwijde verantwoordelijkheid.
Het is maandag en dan blikken we in De 7 altijd vooruit naar de week die komt. Met een gast. Vandaag is dat politiek journalist en columnist bij De Tijd Rik Van Cauwelaert. We gaan 't uiteraard hebben over de politiek. Want er staat deze week wel een en ander te gebeuren: de formatie in eigen land, de zoektocht naar een voorzitter voor Groen, Duitsland in verkiezingsmodus en Trump die zijn kabinet verder samenstelt. Wat mogen we verwachten van de klimaatconferentie, de COP29, die eind deze week afloopt? En die andere internationale hoogmis, de G20 die vandaag en morgen plaatsvindt? Bij de bedrijfsresultaten is deze week chipmaker Nvidia de topper.