#22 – Wachten op God?! met Andrew Root en Bart de Zwaan
Nov 25, 2024
auto_awesome
Andrew Root, een vooraanstaande praktisch theoloog en professor aan het Luther Seminary, duikt samen met Bart de Zwaan in de uitdagingen waarmee kerken vandaag de dag kampen. Ze bespreken secularisatie en de invloed ervan op geloofsgemeenschappen, vooral voor millennials en Gen Z. Verder verkennen ze de spirituele betekenis van wachten op God temidden van een wereld die vaak onmiddellijke bevrediging eist. Met visies uit het werk van Bonhoeffer en de boodschap van hoop van Martin Luther King Jr. biedt deze discussie waardevolle inzichten voor de toekomst van de kerk.
Wachten op God wordt gepresenteerd als een actieve anticipatie die ons helpt omgaan met ongeduld en lijden in ons leven.
De kerk moet zich herpositioneren als ruimte waar mensen kunnen wachten op God in plaats van menselijke verwachtingen te vervullen.
Jongere generaties leren de waarde van wachten te zien als een periode van groei en verbinding in plaats van tijdverspilling.
Deep dives
Het belang van wachten op God
Wachten op God herinnert ons eraan dat God oncontroleerbaar is en dat we niet de controle over Hem hebben. Dit wachten moet worden gezien als een actieve anticipatie en aandacht, eerder dan als apathie of een vertraging. Het wachten is besloten en heeft een duidelijk verhaal, zoals het wachten op een belofte of een verandering die zal komen. Deze actieve houding helpt ons om te beseffen dat we op iets groters wachten, dat ons kan helpen om onze eigen onzekerheden en angsten te overwinnen.
De rol van de kerk in een seculariserende wereld
De kerk wordt geconfronteerd met de uitdaging om relevant te blijven in een steeds meer geseculariseerde samenleving. Veel kerken proberen de problemen van deze tijd op te lossen met middelen die diezelfde problemen hebben veroorzaakt. Hierdoor kan de focus verschuiven van het dienen van God naar het vervullen van menselijke verwachtingen en behoeften. De kerk moet zichzelf opnieuw positioneren als een ruimte waar mensen kunnen wachten op God en ontdekken wat het betekent om echt aanwezig te zijn in de wereld.
Generaties en hun perceptie van wachten
Jongere generaties, zoals de millennials en Gen Z, ervaren een diepere vorm van wanhoop en gekte in een wereld die vaak als chaotisch wordt gezien. Deze generaties hebben te maken met vele sociale en economische onzekerheden, wat leidt tot een gebrek aan hoop en toekomstvisie. De cultuur van onmiddellijke bevrediging heeft hen doen geloven dat wachten alleen maar verspilling van tijd is. Het is cruciaal voor de kerk om hen de waarde van wachten te laten zien als een periode van groei, zelfreflectie en verbinding met God en elkaar.
De betekenis van gebed in afwachting
Wachten wordt vaak gezien als een passieve activiteit, maar het kan ook een krachtige vorm van gebed en ontvangen zijn. Gebed is een manier om ons hart en geest open te stellen voor de aanwezigheid en leiding van God in ons leven. Wanneer we wachten, is het belangrijk om te beseffen dat we niet alleen zijn; God is ook aan het werk in ons leven. Deze actieve ontvankelijkheid kan ons helpen om beter te luisteren naar wat God ons wil zeggen, waardoor wachten een betekenisvolle en transformerende ervaring wordt.
Hoop vinden in de diepte van wachten
In momenten van lijden en wachten kan er een diepe betekenis gevonden worden, aangezien God vaak het meest nabij is in onze moeilijkheden. Het verhaal van de Bijbel benadrukt keer op keer dat God zich verbindt met de gebrokenheid en het lijden van de mens. Door te wachten kunnen we ontdekken dat ons lijden niet zinloos is, maar eerder een kans voor God om ons te vernieuwen. Deze hoopvolle benadering kan de kerk helpen om een gemeenschappelijke ruimte te creëren waar mensen samen kunnen wachten en de aanwezigheid van God kunnen ervaren.
Kerken proberen hun problemen op te lossen met de veroorzaker van hun problemen: secularisatie. Daardoor worden we ten diepste ongelovig. Ten diepste is dat verbonden met ongeduld en onze omgang met het lijden. Daarover schreef Andrew Root recent het boek 'Wachten op God', in het Engels verschenen als 'When The Church Stops Working', voor iedereen die iets doet in de kerk. Andrew Root is praktisch theoloog en professor in 'youth and family ministry' aan het Luther Seminary in Minnesota in de Verenigde Staten. Hij schreef afgelopen jaren verschillende prikkelende boeken over de praktijk van de kerk-zijn. Hij focust daarbij op leiderschap en jeugdwerk in relatie tot de tijd waarin we leven. Hij is in gesprek met Bart de Zwaan, onderzoeker van de Millennial Challenge en Marijn Vlasblom, docent aan het Baptisten Seminarium. Deze keer is de podcast grotendeels in het Engels. Ben je dat niet machtig? Bekijk dan de YouTube-video en kies voor ondertiteling.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode