03/12 | Belgen zien gezondheidsuitgaven sneller stijgen dan buurlanden | Trump, Europa en China stuwen dollar hoger | Stellantis in crisis
Dec 3, 2024
auto_awesome
Belgen geven steeds meer uit aan gezondheidszorg, met een stijging die sneller gaat dan in buurlanden. De Amerikaanse dollar blijft stijgen, maar wat betekent dit voor beleggers? Daarnaast kampt autoconcern Stellantis met grote problemen en staat een nieuwe CEO voor een zware klus. Ook een blik op de uitdagingen van Jaguar en de uitbreiding van Colruyt in India met Europese producten maken deel uit van de discussie.
Belgische gezondheidsuitgaven stijgen sneller dan elders in Europa, met hoge remgeldbijdragen en deconventionering als voornaamste oorzaken.
Stellantis kampt met een crisis door onverkochte voorraden en de noodzaak voor een nieuwe CEO om het vertrouwen te herstellen.
Deep dives
Stijgende Gezondheidszorgkosten in België
Belgische gezinnen geven aanzienlijk meer uit aan gezondheidszorg dan hun tegenhangers in Nederland, Frankrijk en Duitsland, met een totale uitgave van meer dan 21 miljard euro in 2023. Deze uitgaven zijn met 4,4% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat meer is dan het Europees gemiddelde. Het hoge aandeel van de zorgkosten in het gezinsbudget komt mede door hoge remgeldbijdragen en het eerst zelf betalen voor zorg voordat terugbetalingen plaatsvinden. Daarnaast spelen deconventionering en niet-terugbetaalde ereloonsupplementen van zorgverleners een belangrijke rol in de snelle stijging van de uitgaven, wat vraagt om diepgaand onderzoek naar de oorzaken hiervan.
De Crisis bij Stellantis
Stellantis, moederbedrijf van merken zoals Peugeot en Fiat, kampt met een stevige crisis die leidt tot een significante daling van de aandelenwaarde en het ontslag van CEO Carlos Tavares. Het bedrijf heeft het moeilijk met de huidige e-mobility transitie en heeft te maken met stijgende voorraden onverkochte auto's, vooral in de Verenigde Staten. Dit overschot creëert druk om met flinke kortingen te verkopen, wat klanten verder wegjaagt en het merk in een kwetsbare positie plaatst. De nieuwe CEO zal geconfronteerd worden met de uitdaging om niet alleen de interne structuur te herstructureren, maar ook het vertrouwen van zowel klanten als investeerders terug te winnen.
Veranderingen in de Werkrelaties bij Uber Eats
Uber Eats heeft drie koeriers ontslagen die recentelijk in een juridische strijd hun statuut als werknemer wisten te verkrijgen, wat de kwetsbaarheid van de arbeidsstatus van maaltijdbezorgers in België benadrukt. Dit ontslag komt te midden van een bredere discussie over de rechten van koeriers die voor platforms zoals Uber en Deliveroo werken, terwijl vakbonden meer bescherming eisen. De juridische situatie is gespannen, vooral na een fatale vergissing van een rivaliserend bedrijf dat onlangs zijn couriers in Spanje als werknemers aanstelde, wat resulteerde in een negatieve beursreactie. De ontwikkelingen dwingen uiteindelijk allerlei betrokken partijen om na te denken over de toekomst van het arbeidsmodel in de gig-economie.