Chipbedrijven krijgen op de valreep miljardensubsidies van Washington
Dec 10, 2024
auto_awesome
Niels Kooloos is een expert in technologie en spreekt over de enorme miljarden subsidies die Amerikaanse chipbedrijven ontvangen onder de CHIPS Act. Hij legt uit hoe Micron 6,1 miljard dollar zal gebruiken om drie nieuwe fabrieken in de VS te bouwen, wat een unieke positie voor het land creëert met de vijf grootste chipmakers. Daarnaast gaat hij in op de gevolgen voor de geheugenchipindustrie en de opkomende concurrentie van Samsung's slimme brillen, terwijl ook privacykwesties met tracking pixels aan bod komen.
Amerikaanse chipbedrijven, zoals Micron en Intel, ontvangen miljarden dollars aan subsidies om de binnenlandse chipproductie te versterken en de afhankelijkheid te verlagen.
Samsung en andere bedrijven bereiden zich voor op de lancering van slimme brillen met augmented reality, wat de volgende grote technologische trend kan worden.
Deep dives
Subsidies voor chipbedrijven in de VS
Steeds meer Amerikaanse chipbedrijven ontvangen aanzienlijke subsidies uit de Chips Act om hun productiecapaciteit te vergroten en de afhankelijkheid van andere landen te verminderen. Zo heeft Micron recentelijk bevestigd dat het 6,1 miljard dollar ontvangt om drie nieuwe chipfabrieken te bouwen, met enorme cleanrooms die bijna 58.000 vierkante meter beslaan. Deze fabriek zal een belangrijke rol spelen in de productie van geheugenchips, die cruciaal zijn voor computers en telefoons, waardoor Micron een belangrijke speler wordt in de Amerikaanse chipsector. De focus ligt op het versterken van de binnenlandse productiecapaciteit en het verminderen van de afhankelijkheid van chipproductie in landen zoals Taiwan, waar de meeste chips momenteel worden geproduceerd.
Opkomst van slimme brillen
De markt voor slimme brillen groeit snel, met bedrijven zoals Samsung die plannen maken om in 2025 augmented reality-brillen te lanceren, vergelijkbaar met de Apple Vision Pro. Deze brillen combineren de echte wereld met virtuele elementen en maken het mogelijk om films op een virtueel scherm te bekijken, wat de gebruikservaring verrijkt. Andere concurrerende producten, zoals die van Meta en Snapchat, zijn momenteel alleen toegankelijk voor ontwikkelaars en hebben hoge prijskaartjes, wat de adoptie bij consumenten beperkt. Deze ontwikkelingen wijzen op een breed geloof dat augmented reality de volgende grote technologische trend zou kunnen zijn, vergelijkbaar met de opkomst van smartphones.
Chipbedrijven in Amerika krijgen vlak voordat Donald Trump het Witte Huis intrekt nog miljarden dollars aan subsidie vanuit de CHIPS Act van president Joe Biden. Eerder kregen Intel en TSMC al respectievelijk bijna 8 en ruim 6,5 miljard dollar en nu krijgt geheugenchipmaker Micron 6,1 miljard dollar. Niels Kooloos vertelt erover in deze Tech Update.
Met het geld gaat Micron drie nieuwe chipfabrieken in de Verenigde Staten bouwen. De eerste twee komen in de staat New York te staan en de derde in Idaho. Micron is bijzonder belangrijk voor Washington omdat het de enige chipmaker binnen de CHIPS Act is die zich specialiseert in geheugenchips. Samsung, dat ook subsidie krijgt, maakt ook geheugenchips, maar specialiseert zich er niet in.
Het chipbedrijf dat het meest profiteert van de CHIPS Act is Intel, dat krijgt bijna 8 miljard dollar subsidie. Zodra alle ontvangers hun chipfabrieken gebouwd hebben, is de VS het enige land ter wereld met fabrieken van de vijf grootste chipmakers.
Verder in deze Tech Update:
Samsung wil naar verluidt volgend jaar een slimme bril op de markt brengen
De Autoriteit Persoonsgegevens overtrad zijn eigen beleid door gebruik te maken van tracking pixels in nieuwsbrieven