De sprekers duiken in het fenomeen van bedrijfsherstructureringen, bekend als turnarounds, en ontdekken opportuniteiten voor beleggers. Ze bespreken de economische uitdagingen in Europa en de impact van hoge energieprijzen. Het belang van geduld en acceptatie in de beleggingswereld komt aan bod. Daarnaast worden bedrijven zoals Volkswagen, Nike en Intel geanalyseerd op hun innovatieve kansen en financiële gezondheid. De aflevering biedt inzicht in hoe je verborgen waarde kunt ontdekken in uitdagende tijden.
55:02
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
auto_awesome
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
Turnarounds kunnen leiden tot hoge rendementen voor beleggers, maar de meeste pogingen falen door diverse uitdagingen.
De Europese economie heeft structurele veranderingen en investeringen nodig om competitiviteit en duurzame groei te waarborgen.
Het belang van kalmte en focus op lange termijn resultaat bij beleggen, vooral in stressvolle marktomstandigheden, wordt benadrukt.
Deep dives
Wat is een turnaround?
Een turnaround verwijst naar een bedrijf dat onvermijdelijk failliet zou gaan zonder ingrijpen, maar dat een strategie weet uit te rol om weer levensvatbaar te worden. De discussie benadrukt dat het kopen van aandelen van dergelijke bedrijven kan leiden tot hoge rendementen, mits de beurt succesvol is, zoals in het geval van aandelen die kunnen stijgen van vijf tot tiendubbel hun oorspronkelijke waarde. Er wordt opgemerkt dat, helaas, de meeste turnaround-pogingen falen, maar de succesvolle voorbeelden blijven in het geheugen van beleggers hangen. Dit schept een gevoel van hoop voor investeerders die bereid zijn om risico's te nemen in de zoektocht naar de volgende grote kans.
Mario Draghi's analyse van Europa's economische positie
Mario Draghi wijst op de ongunstige economische situatie van Europa in vergelijking met de VS, waarbij Europa een 25% kleinere economie heeft en niet competitief lijkt te zijn in de toekomst. Hij pleit voor een jaarlijkse investering van 800 miljard euro in Europa om de economische groei te stimuleren en de concurrentiepositie te verbeteren, vooral omdat de energieprijzen hoger zijn dan in de VS en Azië. Het rapport dat hij heeft geschreven somt ook op dat er in de afgelopen 50 jaar geen Europese bedrijven met een waarde boven de 100 miljard zijn opgericht, terwijl er in de VS tal van dergelijke bedrijven zijn gekomen. De conclusie is dat er een dringende behoefte is aan structurele veranderingen en investeringen in Europa om een duurzame economische groei te waarborgen.
De downside van groei versus geluk
Er wordt vraagtekens gezet bij het idee dat constante economische groei noodzakelijk is, met het argument dat soms een stagnatie ook kan leiden tot duurzaamheid en een betere levenskwaliteit. Vergelijkingen worden gemaakt tussen Europeaanse en Amerikaanse werkuren en levenskwaliteit, waarbij Europese landen over het algemeen gelukkiger lijken te zijn ondanks een lagere totale werkdruk. De discussie laat ook zien dat economische groei niet per se moet samengaan met een grotere ecologische voetafdruk, en dat efficiency in de dienstenindustrie kan bijdragen aan zowel economische groei als milieuvriendelijkheid. Op deze manier wordt het idee van 'de-growth' kritisch bekeken, en wordt er gesteld dat het niet realistisch is zonder dat dit tot andere problemen leidt.
Het fenomeen van de backwards law in beleggen
Er wordt gesproken over de backwards law, een concept dat stelt dat het accepteren van negatieve ervaringen leidt tot betere maschappelijke resultaten. Dit wordt geïllustreerd met een voorbeeld van de Navy Seals, waar het vermogen om te ontspannen in een stressvolle situatie cruciaal is voor overleven. Deze filosofie is van toepassing op de aandelenmarkt, waar beleggers in hectische tijden vaak in paniek raken en de neiging hebben om overhaaste beslissingen te nemen. Het advies is om kalm te blijven en op de lange termijn te focussen om de best mogelijke rendementen te behalen, vergelijkbaar met het niet vechten tegen de stroming maar deze te accepteren.
Voorbeelden van succesvolle turnarounds
Voorbeelden van succesvolle turnarounds worden genoemd om beleggers te inspireren, zoals het herstel van het Amerikaanse autobedrijf Carvana, dat zijn aandelenwaarde 15 keer kon verhogen na een flinke daling. De sprekers benadrukken dat succesvolle turnarounds zeldzaam zijn, en het vereist een uitgebreid begrip van de sector, de concurrentie en het managementteam dat in staat moet zijn om noodzakelijke veranderingen door te voeren. Andere bekende turnarounds, zoals het herstel van Apple onder Steve Jobs, worden ook genoemd om te illustreren dat een heldere visie en strategische aanpassing cruciaal zijn voor succes. Dit benadrukt tegelijkertijd het belang van geduld en inzicht in de bedrijven waarin men investeert.
Continue dreigen er bedrijven ten onder te gaan. Als dat gebeurt verlies je als aandeelhouder je geld. Maar veel van de pijn zit al in de koers. Dus als het lukt om het bedrijf weer op de rails te krijgen is een turnaround extreem lucratief. Dus hoe weet je of een turnaround gaat lukken? We bespreken de belangrijkste factoren om in de gaten te houden aan de hand van voorbeelden zoals Alfen, Boeing, Volkswagen, Ebusco, Intel, Nike, CM.com en Starbucks.
Beleggersbrieven | 2x per maand deel ik op zondag mijn beleggingsinzichten met 6000+ beleggers. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier gratis in
Mijn boek | Benieuwd naar mijn strategie om zelf de beste aandelen te selecteren die de index kunnen verslaan? Koop hier mijn bestseller boek
Lidmaatschap | Toegang tot mijn portefeuille, transacties, deep dive audio analyses van de beste bedrijven ter wereld & een community met 700+ lange termijn beleggers? Meld je hier aan voor het lidmaatschap
Vragen & opmerkingen Stuur een mail naar info@rowannijboer.nl
Disclaimer: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Ik geef geen financieel advies en de content op dit kanaal is expertise vrij. Denk altijd zelf na voordat je een beslissing maakt.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.