Geen smartphone tot je 12 bent, dat is in het Ierse Greystones de afspraak
Nov 3, 2024
auto_awesome
Kaya Bouma, wetenschapsredacteur, en Haro Kraak, verslaggever, bespreken de unieke aanpak in het Ierse Greystones, waar kinderen pas na hun 12e een smartphone krijgen. Ze delen inzichten uit hun onderzoeken naar de effecten van smartphonegebruik op de mentale gezondheid van kinderen. Verder komen de negatieve gevolgen van schermtijd en de aantrekkingskracht van technologie voor jongeren aan bod. De uitdagingen waar ouders mee te maken hebben, worden scherp belicht, evenals de rol van scholen in deze discussie.
In Greystones hebben ouders en scholen besloten kinderen pas na de basisschool een smartphone te geven om mentale gezondheidsproblemen te verminderen.
Ouders moeten hun eigen smartphonegebruik evalueren en aanpassen om een gezondere relatie tussen kinderen en technologie te bevorderen.
Deep dives
De mentale gezondheid van kinderen
Het smartphonegebruik onder kinderen heeft geleid tot bezorgdheid over hun mentale gezondheid. Cijfers tonen aan dat de mentale welzijn van tieners de afgelopen tien jaar wereldwijd is verslechterd, met een opvallende toename van problemen vooral bij meisjes. Wetenschappers en ouders beschouwen smartphonegebruik als een belangrijke factor, hoewel het moeilijk is om exacte oorzaken vast te stellen. De zorg wordt gedeeld dat smartphones niet alleen negatieve effecten hebben, maar dat er ook een toenemende noodzaak is om kinderen later een smartphone te geven en de schermtijd te beperken.
Initiatieven in Greystones
In Greystones, Ierland, hebben basisscholen een gezamenlijk besluit genomen om kinderen pas na de basisschool een smartphone te geven. Dit initiatief ontstond na signalen van leraren over de toenemende angst en stress onder kinderen na de coronacrisis. Onderwijsdirecteur Rachel Harper was de drijvende kracht achter dit besluit, en uiteindelijk sloten acht basisscholen zich aan bij dit idee. Ongeveer 70% van de ouders steunde dit initiatief, wat hielp om sociale druk te verminderen, aangezien kinderen zich minder alleen voelden zonder smartphone ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.
Ouders als rolmodellen
Ouders spelen een cruciale rol in het smartphonegebruik van hun kinderen door zelf ook hun gedrag te evalueren. Een moeder in Greystones besefte dat haar eigen smartphonegebruik invloed had op haar kinderen, die haar gedrag als voorbeeld zagen. Dit benadrukt de noodzaak voor ouders om hun schermtijd te beperken en bewust met technologie om te gaan. De boodschap is dat verandering niet alleen van kinderen maar ook van ouders moet komen om een gezondere balans met technologie te bereiken.
Wereldwijd worstelen ouders met het smartphonegebruik van hun kinderen. In het Ierse plaatsje Greystones pakken ze het radicaal aan: kinderen krijgen pas ná de basisschool een smartphone. Hoe dat de Ierse ouders is gelukt en wat ze ermee winnen, hoort u van wetenschapsredacteur Kaya Bouma en verslaggever Haro Kraak.
Lees hier de reportage van Kaya Bouma die naar het Ierse plaatsje Greystones ging om te kijken hoe het smartphoneverbod voor kinderen onder de 12 daar uitpakt.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter Klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem, Jasper Veenstra en Merle van der Horst Montage: Rinkie Bartels