In deze aflevering van de podcast praten ze over het herkennen van malware, de mysterieuze verdwijning van een groep cyberaanvallers, en de uitdagingen bij het analyseren van grote datasets. Verder komt de samenwerking bij cyberaanvallen, communicatie met leidinggevenden en de beveiliging van nationale veiligheid aan bod.
Het doel en herkomst van de malware Rookworst zijn nog onduidelijk, waardoor verder onderzoek nodig is om de situatie te begrijpen.
AIVD maakt afwegingen over kennisdelen met Europese partners en de impact op operationele belangen bij beheersing van cyberaanvallen.
Deep dives
De ontdekking van malware en de impact op Electron BV
De AIVD ontdekt de malware Rookworst en onderzoekt de mogelijke gevolgen voor Electron BV, een grote energieleverancier. Dit kan serieuze gevolgen hebben, en het doel en de herkomst van de malware zijn nog onduidelijk, waardoor verder onderzoek nodig is om de situatie te begrijpen en te achterhalen wat de malware van plan is.
De rol van Pim in het detecteren van malware en de analyse van de gegevens
Pim, een computer network defense-analist bij de AIVD, detecteert de malware en voert een analyse uit. Hij onderzoekt de datastromen en identificeert communicatie tussen de malware en de server van de aanvaller. Door middel van onderzoek en analyse tracht hij informatie te verzamelen om actie te ondernemen en het incident op te lossen.
Samenwerking met het slachtoffer en besluitvorming bij het informeren over de aanval
De AIVD zoekt samenwerking met Electron BV, het potentiële slachtoffer van de aanval, om hen op de hoogte te stellen en te helpen bij het beheersen van het incident. Beslissingen over wanneer en hoe het slachtoffer te informeren worden zorgvuldig afgewogen, rekening houdend met operationele belangen en de noodzaak om het zicht te behouden op mogelijke aanvallers.
Belang van informatie delen en aanhouden van operationele balans
De AIVD maakt afwegingen over het delen van kennis met Europese partners en de impact op operationele belangen. Het is cruciaal om cyberaanvallen te beheren in samenwerking met slachtoffers, terwijl het behoud van inzicht in potentiële bedreigingen centraal staat. Beslissingen over het uitnemen van malware kunnen complex zijn, waarbij het vinden van een balans tussen actie en behoud van inzicht essentieel is.
CND analist Pim legt Liesbeth uit hoe hij malware herkent en wat hij denkt te zien bij het slachtoffer van de cyberaanval. Liesbeth vraagt zich af wat ze moet doen. Of ze iets moet doen. Analist Anouk vertelt waarom ze in eerste instantie niet bij De Dienst solliciteerde. Ze helpt Liesbeth verder op weg. Wat zijn de volgende stappen?
De Dienst is een podcast van de AIVD. De Dienst is tot stand gekomen in samenwerking met WerkMerk en Het Podcast Kantoor. De presentatie is in handen van Liesbeth Rasker.
Operatie Positron is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande personen of gebeurtenissen berusten op toeval.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode