Nina Polak - Een betere wereld begint bij je zelfbeeld
Nov 19, 2024
auto_awesome
Nina Polak is Correspondent Modern Leven en verkent in dit gesprek het belang van zelfbeeld in onze beeldcultuur. Ze bespreekt hoe animatiefilms zoals Inside Out ons idee van zelfbeeld beïnvloeden. Verder gaat ze in op de rol van sociale media en de impact op jongeren, met theorieën als het 'looking glass self'. Recent onderzoek over de verbinding tussen zelfvertrouwen, perfectionisme en geestelijke gezondheid komt ook aan bod, wat ons aanzet tot reflectie over wie we zijn en hoe we onszelf zien.
Zelfbeeld beïnvloedt mentaal welzijn en wordt gevormd door sociale media en populaire media, zoals Disney- en Pixar-films.
Zelfcompassie en erkenning van negatieve gevoelens zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een gezond en realistisch zelfbeeld.
Deep dives
De impact van zelfbeeld op mentaal welzijn
Psychologen benadrukken dat zelfbeeld een cruciale rol speelt in het mentaal welzijn van individuen. De invloed van populaire media, zoals Disney- en Pixar-films, helpt jongeren bij de vorming van hun zelfbeeld door waarden en verwachtingen te communiceren. In 'Inside Out 2' wordt het zelfbeeld van het hoofdpersonage Riley als centraal thema gepresenteerd, waarbij het tijdens de puberteit zowel positieve als negatieve kernovertuigingen ondergaat. Het visuele aspect van Rileys zelfbeeld in de film laat zien hoe sociale en interne invloeden samenkomen om ons zelfbeeld te vormen.
De rol van sociale media en perfectie
Sociale media hebben een grote impact op het zelfbeeld, vooral onder jongeren, door directe feedback mechanismen zoals likes en comments. Dit fenomeen leidt tot een voortdurend verlangen naar goedkeuring, wat een laag zelfbeeld kan versterken, zoals blijkt uit verhalen van jongeren die met zelfdoding hebben geworsteld. In de film 'The Substance' wordt het gevaarlijke effect van zelfbeeld benadrukt, omdat de protagonist zich gedwongen voelt haar uiterlijk te perfectioneren, wat leidt tot zelfhaat en isolatie. De druk om een ideale versie van zichzelf te zijn weerspiegelt de bredere culturele obsessie met perfectie.
De weg naar een gezond zelfbeeld
Er zijn verschillende benaderingen voor het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld, waarbij zelfcompassie steeds belangrijker wordt in plaats van alleen zelfvertrouwen. Dit gaat hand in hand met het idee dat negatieve gevoelens erkend moeten worden om tot groei te komen, zoals beschreven door verschillende psychologen. Het concept uit 'Inside Out 2' dat alle emoties, zowel positieve als negatieve, een rol spelen in het zelfbeeld, benadrukt de behoefte aan zelfacceptatie en realisme. Het idee dat jezelf kennen, inclusief je zwaktes, bijdraagt aan een sterker en gezonder zelfbeeld, onderstreept de waarde van een evenwichtige kijk op jezelf.
Typische therapietaal: ‘Ik heb een laag zelfbeeld.’ Maar wat is dat precies, een zelfbeeld? En hoe krijgt het vorm, omringd door spiegels, socials en selfies? Zelfvertrouwen is mooi, maar je goede én je slechte eigenschappen leren kennen is minstens zo belangrijk voor een gezond zelfbeeld.
Opname, montage & mixage: Tom Ruijg
Maak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk: corr.es/wordlid
Vragen of opmerkingen? Mail naar post@decorrespondent.nl