Meta krijgt boete van dik 250 miljoen wegens privacyschending bij datalek
Dec 18, 2024
auto_awesome
Meta is gestraft met een boete van 251 miljoen euro vanwege een ernstig datalek dat miljoenen gebruikers trof. Dit incident onthult de kwetsbaarheid van persoonlijke informatie, wat leidde tot ernstige gevolgen voor veel Europese gebruikers. Daarnaast wordt de juridische strijd tegen Google besproken, waarbij Perplexity als getuige wordt opgeroepen. Nvidia introduceert een spannende nieuwe AI-ontwikkelingskit, waarmee gebruikers thuis AI kunnen trainen en ontwikkelen, een stap richting meer innovatie.
Meta kreeg een boete van 251 miljoen euro vanwege een datalek dat 29 miljoen gebruikers blootstelde aan ernstige privacyrisico's.
De rechtszaak tegen Google, door Perplexity en de Amerikaanse overheid, belicht de invloed van AI-tools op de online zoekmarkt en concurrentie.
Deep dives
De impact van datalekken op privacy
Een grootschalig datalek heeft geleid tot een boete van 251 miljoen euro voor Meta, het moederbedrijf van Facebook, vanwege de schending van Europese privacyregels. Dit lek, dat in september 2018 plaatsvond, resulteerde in de blootstelling van gegevens van 29 miljoen gebruikers, waaronder contactinformatie, locaties, geboortedata, en persoonlijke gegevens van kinderen. De Ierse privacywaakhond stelde vast dat Meta niet adequaat documenteerde hoe het lek was ontstaan en geneutraliseerd, wat in strijd was met Europese normen voor privacybescherming. Dit incident benadrukt de ernst van gegevensbeheer en de verantwoordelijkheid van bedrijven om persoonlijke data veilig te stellen en privacyregels na te leven.
De rol van AI in de technologiemarkt
Perplexity, een AI-zoekbedrijf, heeft recentelijk 500 miljoen dollar opgehaald en krijgt aandacht in een lopende rechtszaak tegen Google, waarbij de monopolistische positie van Google in de online zoekmarkt onder de loep wordt genomen. Deze zaak richt zich op hoe generatieve AI de manier waarop mensen zoeken op internet beïnvloedt, mogelijk via Google Chrome, dat een belangrijk onderdeel van Googles strategie is. De toenemende concurrentie van AI-tools zoals Perplexity plaatst druk op Google en leidt tot een onderzoek van het Amerikaanse Department of Justice naar de invloed van deze nieuwe technologieën. Dit maakt de technologische strijd complexer, waardoor de dynamiek van de markt en de toekomst van AI-innovaties in het geding komen.
1.
Privacyproblemen bij Meta en juridische strijd rond Google en AI-innovaties
Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft een boete van 251 miljoen euro gekregen van de Ierse privacytoezichthouder, wegens schending van Europese privacywetgeving. Joe van Burik vertelt erover in deze Tech Update.
Meta kreeg deze straf voor een datalek bij Facebook in 2018, dat 29 miljoen gebruikers trof, waarvan ongeveer 3 miljoen uit Europa. De techreus meldde destijds aan de Ierse Data Protection Commission (DPC) dat cybercriminelen een zwakke plek in de Facebook-code hadden uitgebuit. Het gevolg was dat tal van persoonlijke gegevens op straat kwamen te liggen, waaronder contactgegevens, locaties, werkplekken, geboortedata, religie, geslacht en persoonlijke gegevens van kinderen van gebruikers.
DPC-vicevoorzitter Graham Doyle spreekt in een verklaring van "een ernstig risico op misbruik van dit soort gegevens".
Verder in deze Tech Update:
Perplexity wordt als getuige opgeroepen in de zaak die de Amerikaanse overheid heeft lopen tegen Google wegens diens monopolie op de online-zoekmarkt
Nvidia heeft de Jetson Orin Nano Super onthuld, een nieuwe 'devkit' waarmee je thuis AI kunnen trainen en ontwikkelen