De Alliantie: Drie jaar oorlog in Oekraïne - Het machteloze Europa (deel 3)
Feb 21, 2025
auto_awesome
Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en expert op internationale betrekkingen, en Geert Jan Hahn, Europaverslaggever bij BNR, duiken in de geopolitieke uitdagingen van Europa in de oorlog in Oekraïne. Ze bespreken de afhankelijkheid van Europa van Amerikaanse steun en hoe Europa zijn defensiestructuur moet versterken. Daarnaast wordt de rol van de NAVO en de invloed van Turkije op de veiligheid van Europa belicht. Ook de morele dilemma's en de noodzaak van strategische samenwerking worden aangestipt, met een blik op de toekomst van internationale steun aan Oekraïne.
Europa moet zijn militaire capaciteit versterken en voorbereiden op Russische agressie om zijn defensieve strategie te waarborgen.
De afhankelijkheid van Amerikaanse steun onderstreept de noodzaak voor Europa om een onafhankelijke militaire alliantie op te richten.
Deep dives
Bescherming van tieneraccounts op Instagram
Instagram introduceert tieneraccounts met ingebouwde bescherming, wat als doel heeft om de veiligheid van tieners op het platform te waarborgen. Inhoud en opmerkingen worden automatisch gefilterd om te voorkomen dat ongepaste content wordt weergegeven aan een jonger publiek. Voor tieners onder de zestien jaar is het noodzakelijk dat ouders toestemming geven om deze instellingen te wijzigen, wat helpt om ouders meer controle te bieden. Dit draagt bij aan een gezondere online omgeving voor tieners en verlicht de zorgen van ouders over de blootstelling aan riskante content.
Geopolitieke context van de oorlog in Oekraïne
De podcast bespreekt de geopolitieke situatie rondom de oorlog in Oekraïne, vooral met betrekking tot de Europese betrokkenheid. Er is een nadruk op de noodzaak voor Europa om Oekraïne te blijven steunen, vooral met de terugkeer van Donald Trump naar de politiek. Media hebben een document ontvangen waarin de VS aan Europese landen vraagt wat zij willen bijdragen aan defensie en veiligheid. Dit creëert urgentie voor een gecoördineerde Europese aanpak om Rusland af te schrikken.
Defensienoodzaak en militaire structuur in Europa
De discussie benadrukt dat Europa beter voorbereid moet zijn op mogelijke Russische agressie door een robuuste militaire aanwezigheid te waarborgen. Er zijn zorgen over het vermogen van Europa om voldoende troepen te leveren, aangezien de huidige brigades vaak onderbezet zijn. De verwachting is dat Europa tussen de 150.000 en 200.000 soldaten moet inzetten om effectief afschrikking te behouden, maar de realiteit is dat deze aantallen momenteel niet worden gehaald. Dit tekort aan personeel en middelen kan de defensieve strategie van Europa ernstig ondermijnen.
De noodzaak van een gezamenlijke Europese defensie
Er wordt gepleit voor het opzetten van een Europese militaire alliantie die onafhankelijk van de NAVO operaties kan uitvoeren. Dit vereist een versterking van de Europese commando-structuur en het creëren van een gezamenlijke defensie-industrie. De deskundigen benadrukken dat zonder de steun van de VS, Europa beperkt is in zijn mogelijkheden en dat de afhankelijkheid van Amerikaanse militaire steun een groot risico vormt. De complexiteit van de politiek en de verschillende belangen van EU-lidstaten maakt het uitdagend om een coherente strategie te ontwikkelen.
De oorlog in Oekraïne heeft zijn tragische derde verjaardag bereikt. Voor BNR dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie, onder leiding van Liesbeth Staats. In vier afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de derde aflevering aandacht voor de positie van Europa.
Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en maker van Boekestijn & De Wijk
In deze aflevering bespreken we de positie van Europa. Het waarborgen van de veiligheid in Oekraïne wordt als het aan Amerika ligt primair een taak van Europa. Maar kan Europa dat wel zonder de steun van Amerika? En wat kunnen we doen om samen sterker te staan?