AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
De cryptomarkt blijft onrustig. Bitcoin is opnieuw onder de psychologische grens van 100.000 dollar gezakt en noteert momenteel 98.000 dollar. Toch zit het echte verhaal deze week bij de altcoins. Nadat Donald Trump de indruk wekte een handelsoorlog te willen starten, doken de meeste grote projecten – Ethereum, XRP, Solana – met zo’n 20% in waarde. Inmiddels is de markt licht hersteld, maar de angst blijft voelbaar.
Dinsdagavond keken investeerders reikhalzend uit naar de eerste persconferentie van de nieuwe Amerikaanse ‘crypto-tsaar’ David Sacks. De verwachtingen waren torenhoog: velen hoopten op de aankondiging van een Strategische Bitcoin Reserve. De koers van Bitcoin schoot zelfs tijdelijk boven de 100.000 dollar in anticipatie. Maar de realiteit was een teleurstelling. De persconferentie bestond vooral uit herhaalde verkiezingsbeloften over duidelijke regelgeving en een ‘gouden eeuw’ voor crypto. Vervolgens kwamen enkele congresleden aan het woord, die hun statements voorlazen en weer vertrokken. De beloofde grote aankondiging bleef uit.
Toch wordt er achter de schermen wél gewerkt aan regelgeving. In de Amerikaanse Senaat is een nieuw wetsvoorstel ingediend: de Guiding and Establishing National Innovation for U.S. Stablecoins Act of 2025, oftewel GENIUS. Dit wetsvoorstel moet stablecoins een duidelijke juridische status geven, grote spelers zoals Tether en USDC onder toezicht plaatsen en stablecoins inzetten als digitaal verlengstuk van de Amerikaanse dollar. Interessant is dat de VS hiermee een Central Bank Digital Currency (CBDC) links laat liggen en de crypto-industrie de ruimte geeft om die rol in te vullen.
Dan een opmerkelijk verhaal uit de wereld van memecoins. Een ontwikkelaarstool genaamd DogwifTools, bedoeld om gemakkelijk nieuwe memecoins te creëren en promoten, is door een hacker overgenomen. Oplichters gebruikten deze tool om hun eigen coins populair te laten lijken, onder andere door nep handelsvolume te genereren. Maar de hacker voegde kwaadaardige code toe en wist op die manier de wallets van deze scammers leeg te halen.
De schade? Meer dan 10 miljoen dollar. Privé-wallets en zelfs Coinbase-accounts werden geplunderd. De hacker liet daarbij een bericht achter: "We hebben al je crypto afgepakt, omdat je het verdiende!" Na het enorme succes in de VS komt BlackRock nu ook met een Bitcoin ETF naar Europa. De Amerikaanse variant, IBIT, beheert inmiddels 57 miljard dollar aan activa en is daarmee een van de grootste ETF’s op de markt. Europa is traditioneel minder enthousiast over dergelijke producten: hier zijn al jaren zogeheten ETN’s, die samen slechts 17,3 miljard dollar onder beheer hebben. Toch kan BlackRock met scherpe prijzen de concurrentie wakker schudden en mogelijk een nieuwe impuls geven aan de Europese cryptomarkt.
Tot slot een rebranding uit de hoek van Bitcoin-miljardair Michael Saylor. Zijn bedrijf MicroStrategy heet voortaan simpelweg ‘Strategy’, met een oranje Bitcoinlogo. Het bedrijf profileert zich daarmee niet langer als een Business Intelligence-onderneming, maar als een ‘Bitcoin Treasury Company’. De transformatie gaat verder dan alleen de naam: ze verkopen inmiddels ook merchandise, van sokken en petjes tot hoodies en t-shirts met hun nieuwe logo.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Maple Finance, want Martin de Rijke schuift aan. Hij vertelt over decentraal lenen en de wereld van DeFi. Want ondanks ontwikkelingen in de technologie lijkt dit fenomeen nog niet écht doorgebroken te zijn. Co-host is Remy van der Nagel.
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.