Dictator Assad is weg, wat staat Syrië nu te wachten?
Dec 9, 2024
auto_awesome
Ana van Es en Remco Andersen, voormalig Midden-Oosten correspondenten, bespreken de recente val van het Assad-regime in Syrië. Ze delen persoonlijke ervaringen over de transformatie van vreedzame protesten naar een gewapende strijd. De wreedheid van het regime komt aan bod, evenals de opmerkelijke verandering van HTS-leiderschap van extremist naar gematigd. Ook blikken ze vooruit op de vreugde onder Syriërs en de opkomst van minder extremistische groeperingen, die hoop geven voor de toekomst van het politieke landschap.
De snelle val van Assad's regime, na dertien jaar burgeroorlog, benadrukt de instabiliteit en verzakking van basale levensbehoeften in Syrië.
De overname door HTS roept zorgen op over toekomstige mensenrechtenschendingen, ondanks beloftes van respect voor minderheden in de gouvernance.
Deep dives
De snelle val van het Assad-regime
Het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad viel in slechts tien dagen na dertien jaar burgeroorlog. Dit gebeurde toen de rebellenclub HTS de controle overnam, met opmerkelijke snelheid en zonder significante weerstand. Correspondent Remco Andersen beschrijft hoe de heroveringen van steden zoals Aleppo en Damascus plaatsvonden, waarbij het regime niet in staat was om basale levensbehoeften, zoals voedsel en benzine, te waarborgen. Deze instabiliteit resulteerde in een intern verzwakt regime, waardoor de rapiditeit van de val des te verrassender was.
Het gewelddadige karakter van het regime
De brute onderdrukking door het Assad-regime is een integraal onderdeel van zijn machtsbehoud geweest. Historisch gezien werd er al vanaf het begin van de opstanden in 2011 met extreem geweld tegen demonstranten opgetreden, wat leidde tot de escalatie naar een gewapende burgeroorlog. Het regime heeft staatsterrorisme toegepast, waarbij elke vorm van onvrede systematisch werd onderdrukt met geweld, wat ook telkens door de geschiedenis heen is bevestigd. Dit leidde tot het onrechtmatige gevangeniscomplex Sidnaya, dat symbool staat voor de wreedheid en het systematische geweld van het regime.
De complexe toekomst van Syrië na de oorlog
Met de overname van HTS groeien de zorgen over de toekomst in Syrië, gezien de onduidelijke situatie in gebieden zoals Aleppo en Damascus. Er zijn aanwijzingen dat andere, minder extremistische groepen zich aansluiten bij HTS, wat de dynamiek van de regerende macht kan beïnvloeden. Echter, de geschiedenis van HTS in Idlib toont aan dat er een groot risico bestaat op mensenrechtenschendingen, ondanks beloftes van de leider Jolani voor respect voor minderheden. Terwijl er een gevoel van hoop heerst over de afwezigheid van Assad, blijft de praktijk van governance onder HTS een punt van zorg voor de toekomst van de Syrische bevolking.
Na 13 jaar burgeroorlog, was het in tien dagen voorbij: het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad is gevallen. Hoe heeft rebellenclub HTS de macht zó snel kunnen grijpen? En wat staat Syrië nu te wachten? Luister naar voormalig Midden-Oosten correspondenten Ana van Es en Remco Andersen.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter Klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem en Jasper Veenstra Montage: Rinkie Bartels