In dit gesprek vertelt Jort van Slooten, filmjournalist en voorzitter van het Reflect Filmfestival, samen met Tabitha van Krimpen, theoloog en promovenda, over de connectie tussen film en theologie. Ze verkennen hoe films niet alleen kunst zijn, maar ook zingeving en cultuur reflecteren. Het duo vraagt zich af of elke film een theologisch gesprek kan stimuleren en bespreekt de impact van films op onze waarden. Ze delen inzichten over populaire films en de complexe relatie tussen geloof en mediagebruik, en pleiten voor een kritische benadering.
50:30
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
menu_book Books
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
question_answer ANECDOTE
Tabitha's jeugd zonder tv
Tabitha groeide op zonder televisie en keek haar eerste bioscoopfilm pas in groep 7 met haar vader.
Haar ouders kozen bewust voor gecontroleerde filmkeuzes, zoals geen DVD-speler aanschaffen.
question_answer ANECDOTE
Jorts eerste bioscoopherinnering
Jort herinnerde zich zijn eerste bioscoopbezoek met Ploppende Kabouters als een indrukwekkende ervaring.
Die ervaring verschilde sterk van thuis televisie kijken door het grote scherm en de sfeer.
insights INSIGHT
Film als culturele spiegel
Film weerspiegelt cultuur en toont hoe mensen tegenwoordig geloven en zin zoeken.
Theologen kunnen via films de tekenen van de tijd en wereldbeelden blootleggen.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
In 'Christ and Culture', H. Richard Niebuhr examines the complex and varied ways in which Christians have related to their cultural contexts. He identifies five primary models: Christ against culture, Christ of culture, Christ above culture, Christ and culture in paradox, and Christ the transformer of culture. These models represent different historical and theological approaches to the interaction between Christian faith and cultural practices. Niebuhr's work has been highly influential in discussions of Christian ethics and missiology, and it continues to be a significant resource for understanding the dynamic between faith and culture[2][3][4].
Silence
Albrecht Selge
In deze aflevering gaat Koos Tamminga in gesprek met Tabitha van Krimpen en Jort van Slooten over film en theologie. En dat is, zo blijkt al snel, iets anders dan ‘christelijke films’. Sterker nog: “Als de boodschap belangrijker wordt dan de kunst, verliest het aan kracht.” Films zijn een spiegel van de tijd en de cultuur, waarin waarden en wereldbeelden tot uitdrukking komen, existentiële vragen gesteld worden. Leent dan in principe elke film zich voor theologische reflectie? Wat maakt dat je die verbinding wel of niet kunt maken? Draait bij film uiteindelijk juist niet heel veel ook om macht, beïnvloeding, consumentisme?
Een energiek gesprek over theologie en cultuur, gelaagdheid, beelden van God en het goede leven, een gevarieerd filmdieet en het belang van écht gaan zitten voor een film. En ondertussen komen er heel wat filmtitels voorbij, dus mgelijk zit er nog een goede tip tussen voor deze zomer!
Tabitha is theoloog en bedrijfskundige, ze is als promovenda verbonden aan de Vrije Universiteit en de PThU en één van de initiatiefnemers van de ‘Theologische Filmclub’. Jort is filmjournalist, o.a. bij het Nederlands Dagblad en voorzitter van Stichting Reflect Filmfestival.