OpenAI heeft nog steeds geen 'opt-out'-optie voor mediamakers & Tech Top 3: de belangrijkste momenten voor de techsector in 2025
Jan 2, 2025
auto_awesome
OpenAI heeft nog steeds geen 'opt-out'-optie voor mediamakers, ondanks eerdere beloften. Dit leidt tot een juridische strijd, waarbij de aandacht uitgaat naar auteursrecht en intellectueel eigendom. Daarnaast worden belangrijke momenten voor de techsector in 2025 besproken, waaronder een mogelijk verbod op TikTok in de VS. Er worden ook juridische ontwikkelingen rond technologiebedrijven zoals Apple en Google belicht, met speculaties over hun toekomstige gevolgen. Dit alles benadrukt de uitdagingen in de digitale wereld.
OpenAI heeft geen 'opt-out'-optie voor mediamakers geïmplementeerd, ondanks eerdere beloften en juridische problemen rondom auteursrecht met onder andere The New York Times.
De techsector ondergaat significante veranderingen in 2025, zoals het verbod op TikTok in de VS en juridische sancties voor Google onder de Digital Markets Act.
Deep dives
Problemen van de Rotterdamse Haven
De Rotterdamse Haven wordt gekarakteriseerd door zijn enorme schaal en economische betekenis, maar de uitdagingen waarvoor het staat, zijn aanzienlijk. Het riviertecht, milieuvraagstukken en de vooruitgang van de technologieën zijn enkele van de problemen die op de toekomst van de haven drukken. Er wordt gespeculeerd over hoe lang de haven nog zijn huidige positie kan behouden onder deze druk en wat er moet gebeuren om relevant te blijven. Dit roept de vraag op hoe industriële en politieke actoren kunnen samenwerken om een duurzame toekomst voor de haven te verzekeren.
Juridische complicaties rond OpenAI
De juridische strubbelingen rondom OpenAI, met name in verband met auteursrecht en intellectueel eigendom, worden steeds complexer. Er zijn meerdere rechtszaken aanhangig, waaronder eentje van de New York Times, die stelt dat OpenAI hun artikelen zonder toestemming gebruikt om ChatGPT te verbeteren. De ontwikkeling van een zogenaamde mediamanager lijkt cruciaal om contentmakers de mogelijkheid te bieden om hun gegevens te beschermen, maar tot nu toe zijn er weinig tot geen mogelijkheden voor hen om dit effectief te doen. De responsiviteit van OpenAI op deze kwesties roept veel debat op over de ethiek van hun dataverzamelingsmethoden en de verantwoordelijkheden die ze hebben tegenover contentleveranciers.
OpenAI heeft nog steeds geen zogeheten 'opt-out'-optie voor mediamakers, terwijl dat vorig jaar mei al beloofd was. Toen kondigde de ChatGPT-maker aan dat er vanaf 2025 een opt-out-optie moet zijn. Niels Kooloos vertelt erover in deze Tech Update.
De opt-out-optie van OpenAI had gestalte moeten krijgen in een soort mediamanager. Daarin moeten mediamakers kunnen aangeven welke werken ze wel en niet mee willen laten nemen in trainingsdatasets van OpenAI. Ingewijden melden echter aan techwebsite TechCrunch dat werknemers van OpenAI zich niet eens kunnen heugen dat er überhaupt aan een mediamanger gewerkt wordt.
Ondertussen is OpenAI wel verwikkeld in een flink aantal rechtszaken die gaan over auteursrecht en intelectueel eigendom. Zo klaagde The New York Times het bedrijf in 2023 al aan omdat er zonder toestemming krantenartikelen gebruikt zouden zijn voor de training van ChatGPT.
Verder in deze Tech Update:
Nvidia investeerde afgelopen jaar 1 miljard dollar in AI-startups
Tech Top 3: de belangrijkste momenten voor de techindustrie dit jaar, met het verbod op TikTok in de VS, de eerste boete onder de Digital Markets Act (DMA) en de strafoplegging voor Google in de rechtszaak met het Amerikaanse ministerie van Justitie