De 7 Extra | Leidt val Franse regering tot politieke impasse? "Compromissen sluiten zit niet in hun cultuur"
Dec 6, 2024
auto_awesome
Lieve Dierckx is buitenlandjournalist voor De Tijd en expert in Franse politiek, terwijl Bas van der Hout als beleggingsjournalist de economische gevolgen van de politieke situatie in Frankrijk belicht. Ze duiken in de val van de Franse regering en de noodzaak voor Macron om snel een nieuwe premier te vinden. De samenwerking tussen extremistische partijen en de impact op de begroting worden besproken. Ook de financiële markten en de rol van de Europese Centrale Bank komen aan bod, met nadruk op de geopolitieke implicaties voor Europa.
De val van de Franse regering heeft geleid tot een politieke impasse, waarbij oppositiepartijen samenwerken tegen Macron, wat de begroting bemoeilijkt.
De financiële markten reageren relatief rustig op de crisis, wat aangeeft dat beleggers gewend zijn aan politieke instabiliteit in Frankrijk.
Deep dives
Val van de Franse regering
De recente val van de Franse regering, die werd veroorzaakt door een vertrouwensstemming, is uitzonderlijk en is pas de tweede keer in de geschiedenis van de Vijfde Republiek dat dit gebeurt. President Macron wordt geconfronteerd met een politieke impasse, omdat de oppositiepartijen links en radicaal rechts hun krachten hebben gebundeld tegen de regering. Dit heeft geleid tot een onhoudbare situatie voor de huidige premier, Barnier, die verantwoordelijk was voor het opstellen van een begroting die de overheidsfinanciën moest saneren. De begroting met een tekort van 6% en een staatsschuld van bijna 113% van het BBP was niet goed ontvangen door de oppositie, wat resulteerde in een samenwerking die de regering ten val bracht.
Reactie van de financiële markten
De financiële markten hebben relatief kalm gereageerd op de val van de Franse regering, aangezien analisten de situatie al hadden voorspeld. De spread tussen de Duitse en Franse rente steeg eerst, maar viel daarna, wat wijst op een zekere opluchting op de markten na de politieke crisis. Dit laat zien dat beleggers gewend zijn aan politieke instabiliteit in Frankrijk en dat de volatiele markten niet in paniek zijn geraakt. De beurs van kleine bedrijven in Frankrijk vertoonde zelfs een stijging, wat aangeeft dat er ondanks de onzekere politieke omgeving kansen blijven bestaan.
De toekomst van Frankrijk en Europa
De toekomst van Frankrijk ligt in het vinden van een nieuwe premier die voldoende steun kan krijgen in een gefragmenteerd parlement. Macron moet ook rekening houden met de dringende noodzaak om een nieuw en ambitieus begrotingsplan te ontwikkelen alvorens sancties van Europa te vrezen. Bovendien is er de mogelijkheid dat Franse politici bereid moeten zijn om compromissen te sluiten, iets wat in het verleden niet gebruikelijk was. De situatie heeft ook implicaties voor Europa als geheel, aangezien politieke instabiliteit in Frankrijk en Duitsland de Europese cohesie en besluitvorming kan ondermijnen, vooral in een tijd van wereldwijde economische en geopolitieke uitdagingen.
Et maintenant? Da’s de grote vraag in Frankrijk waar de regering woensdagavond is gevallen.
President Emmanuel Macron beseft dat het land zich geen stilstand kan permitteren en belooft om binnen een paar dagen al een nieuwe premier aan te duiden. Vorige keer duurde dat twee maanden. 'De prioriteit is de begroting', zei Macron.
Maar kan Frankrijk snel uit de politieke impasse geraken en de financiële put weer wat vullen? Is er paniek op de beurzen? En welke gevolgen heeft de Franse crisis op de rest van Europa?
In deze extra aflevering van De 7 blikt host Lara Droessaert vooruit met buitenlandjournalist Lieve Dierckx en beleggenjournalist Bas van der Hout.