Google staat onder druk van de Chinese autoriteiten vanwege vermeende monopolistische praktijken. Dit onderzoek lijkt een politiek antwoord op de recente invoerheffingen van de VS. In de VS wordt Google ook aangeklaagd om zijn dominante positie op de zoekmarkt, met mogelijke splitsingsmaatregelen in het vooruitzicht. Daarnaast vliegt de Amerikaanse vicepresident naar Parijs voor een belangrijke AI-top, terwijl de afwezigheid van Elon Musk opvalt. Ook de financiële onduidelijkheid rondom de Chinese AI-chatbot DeepSeq komt aan bod.
Chinese autoriteiten onderzoeken Google vanwege mogelijke monopolistische praktijken, wat mogelijk een geopolitieke reactie op Amerikaanse importheffingen is.
De kosten van de Chinese AI-chatbot DeepSeek zijn onderbelicht, wat wijst op de noodzaak van grondige analyse van financiële rapporten.
Deep dives
Onderzoek naar Google in China
China heeft een grootschalig onderzoek geopend naar Google, waarbij het land beweert dat Google een monopolistische positie in de Chinese markt heeft. Dit gebeurt echter op een moment dat de importheffingen van Donald Trump op Chinese goederen recent zijn verhoogd, wat de vraag oproept of het onderzoek meer draait om geopolitieke reacties dan om daadwerkelijke concurrentiezorgen. Google is al sinds 2010 verboden in China, en zijn marktaandeel bedraagt slechts 2 procent, wat de bewering van een monopolie fragiel maakt. De Chinese concurrentiewaakhond geeft bovendien geen gedetailleerde redenen voor het onderzoek, wat de legitimiteit ervan in twijfel trekt.
Kosten van de AI-chatbot DeepSeq
Analisten wijzen op de onvolledigheid van de kostencijfers van de Chinese AI-chatbot DeepSeq, die zogenaamd slechts 5,6 miljoen dollar kostte om te trainen. Deze cijfers negeren echter aanzienlijke kosten zoals die voor hardware en onderzoek en ontwikkeling, die kunnen oplopen tot meer dan 1,6 miljard dollar. De nadruk op lage kosten heeft geleid tot een schokkende daling in beurswaarde, waarbij beleggers snel reageerden zonder de volledige context te begrijpen. Dit benadrukt het belang van grondig onderzoek naar financiële rapporten, aangezien niet alle relevante kosten transparant worden gepresenteerd.
Google wordt door de Chinese concurrentiewaakhond onderzocht omdat het bedrijf een monopolie in China zou hebben. In een aankondiging van slechts één zin laat de waakhond weten dat Google de Chinese anti-monopoliewet overtreedt. Niels Kooloos vertelt erover in deze Tech Update.
De aankondiging van de Chinese waakhond kwam enkele minuten nadat de Amerikaanse president Donald Trump extra importheffingen voor goederen uit China aankondigde. Er wordt daarom vermoed dat het onderzoek naar Google eerder een politieke tegenreactie is.
Ondertussen heeft Google ook in de Verenigde Staten met rechtszaken rondom de concurrentiepositie van het bedrijf te maken. Volgens de Amerikaanse rechter is Google monopolist op de zoekmarkt en moeten er nog dit jaar oplossingen komen om daar een einde aan te maken. Onder andere een splitsing van het bedrijf ligt als optie op tafel.
Verder in deze Tech Update:
De Amerikaanse vice-president JD Vance vliegt volgende week naar Parijs voor een AI-top
De totale ontwikkelingskosten van DeepSeek zouden volgens analistenbureau SemiAnalysis meer dan 1,6 miljard dollar bedragen