De juridische strijd rond TikTok in de VS wordt steeds spannender. Moederbedrijf ByteDance moet voor 19 januari 2025 een koper vinden, anders komt er een verbod. Politieke invloeden, zoals Donald Trump's eerdere beloftes, spelen een grote rol. Ondertussen komt Nederland in het nieuws door een wereldwijde scam op Instagram, waarbij Russische criminelen enorme sommen lospeuteren via nepadvertenties. Ook de opkomst van fotorealistische AI-technologie wordt besproken, met aandacht voor de ethische uitdagingen.
Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft ByteDance opgedragen TikTok voor 19 januari 2025 te verkopen om een verbod te voorkomen.
Een wereldwijde Instagram-scam vanuit Nederland heeft cryptoslachtoffers meer dan 100 miljoen dollar gekost, waarbij consumentenvertrouwen wordt misbruikt.
Deep dives
De impact van het TikTok-verbod
Het verbod op TikTok in de Verenigde Staten wordt serieus overwogen, na een beslissing van het Hof van Beroep dat ByteDance heeft opgedragen om de app voor 19 januari te verkopen of anders wordt deze verboden. De zorgen omtrent TikTok draaien voornamelijk om de veiligheid van persoonsgegevens en de mogelijke invloed van de Chinese overheid op gebruikersdata. Deze situatie heeft een aanzienlijke economische impact, aangezien verwacht wordt dat TikTok alleen al in de VS meer dan 12 miljard dollar aan advertentie-inkomsten genereert. De verouderde wetgeving en het politieke klimaat rondom deze kwestie, vooral met de aanstaande machtsovername, maken de uitkomst onvoorspelbaar en van groot belang voor de toekomst van sociale media in Amerika.
Ontmaskering van een Instagram-scam
Een wereldwijde scam, waarbij nepadvertenties op Instagram worden verspreid vanuit een server in Dronten, Nederland, is onthuld. De scam richt zich op cryptobeleggingen en lokt slachtoffers door gebruik te maken van bekende Nederlandse gezichten, wat het vertrouwen van consumenten misbruikt. De etnische hacker vond dat deze operatie gekoppeld was aan criminele activiteiten die ook verband houden met de Panama Papers, waarbij grote sommen geld, in totaal 110 miljoen dollar, zijn buitgemaakt. Dit laat zien hoe cybercriminaliteit zich globaliseert en gebruikmaakt van lokaal aanwezige infrastructuren voor grootschalige oplichting.
Het Hof van Beroep in het Amerikaanse Columbia schiet 'm niet af: de nieuwe wet die een verbod op TikTok in de VS oplegt zolang het platform niet in Amerikaanse handen is. 19 januari 2025 is de datum, dan moet moederbedrijf ByteDance een koper voor TikTok hebben gevonden. Techredacteur Maxim van Mil vertelt je erover.
Naast de verkoop zijn er nog maar twee mogelijke reddingen voor ByteDance. Ofwel moet de Supreme Court het verbod van tafel vegen, ofwel moet Joe Biden zelf in actie schieten en uitstel verlenen. Dan zou het verbod nog 3 maanden kunnen worden uitgesteld.
Mocht dat laatste gebeuren, dan kan het presidentschap van Donald Trump nog parten gaan spelen, want die heeft zich tijdens de campagne juist aan de kant van TikTok geplaatst. Ooit wilde hij ook het platform verbieden, maar nu veel van zijn kiezers op TikTok zitten beloofde hij om dat nooit te doen.
Verder in deze Tech Update:
Nederland blijkt een sleutelrol te spelen in een wereldwijde Instagram-scam. Russische criminelen zouden via nep-crypto-advertenties ruim 100 miljoen dollar hebben losgepeuterd bij slachtoffers.
xAI heeft een nieuwe afbeeldinggenerator. Een die in lijn is met de standaarden op X van tegenwoordig.