Skattemeldingen for 2024 har blitt enklere å navigere, med forhåndsutfylte opplysninger som sparer tid for skattebetalere.
Ulike kontotyper for investeringer har spesifikke skatteregler, noe som krever oppmerksomhet for å unngå feil i skattemeldingen.
Deep dives
Forenkling av skattemeldingen
Skattemeldingen har blitt mer intuitiv og enkelt å navigere de siste årene, noe som har redusert antall skjemaer og forenklet prosessen for privatpersoner som investerer i aksjer og fond. En viktig faktor i denne forenklingen er økningen av forhåndsutfylte opplysninger fra banker og aktører som Nordnet, noe som sparer tid for skattebetalere. For eksempel vil mange transaksjoner og beholdninger nå være automatisk utfylt, noe som gjør det mindre skremmende å håndtere skattemeldingen. Det er likevel essensielt at skattebetalere sjekker at de forhåndsutfylte opplysningene er korrekte for å unngå risikoen for tilleggsskatt.
Frister og egenretting av skattemeldingen
Det er faste frister for innlevering av skattemeldingen; 30. april for lønnsmottakere og pensjonister, mens næringsdrivende har frist til 31. mai. Hvis man er presset på tid, er det mulig å søke om en måneds utsettelse. Det er også en nyttig mulighet for de som oppdager at de har glemt å inkludere fradrag eller inntekter, at de kan egenrette skattemeldingen. Dette kan gjøres enkelt ved å logge inn på skattemyndighetenes nettsider og endre informasjonen inntil tre år tilbake i tid.
Satsene og beregningene i skattemeldingen
Skattesatsene har forblitt relativt stabile; nettoinntekt beskattes med 22 prosent, mens eierinntekter, som utbytte og gevinster fra aksjesalg, beskattes med en effektiv sats på 37,84 prosent gjennom oppjusteringer. For eksempel når samtalen gjelder utbytte, blir et utbytte på 20 000 kroner oppjustert og gir en skattepliktig inntekt av 7 568 kroner. Dette kan virke forvirrende for mange da det kan gi inntrykk av høyere skattbar inntekt, men det er en teknisk beregning for å oppnå korrekt skattesats. Deltakerne understreker viktigheten av å forstå disse beregningene når man leser skattemeldingen.
Kontotyper og skattemessige implikasjoner
Det diskuteres ulike kontotyper for investeringer, slik som aksje- og fondskonto, aksjesparekonto, og fondskonto, med hver sine spesifikke skatteregler. Aksje- og fondskonto beskattes fortløpende, mens aksjesparekonto tilbyr utsatt skatt på gevinster og utbytter. Det nevnes også hvordan skjermingsfradraget beregnes, og viktigheten av å registrere kostnader relatert til inntekt i skattemeldingen for å få fradrag. Spesielt ved investering i utlandse aksjer er det viktig å være oppmerksom på kildeskatt og dobbeltbeskatning, som kan medføre høyere skattebelastning dersom man ikke registrerer korrekt i skattemeldingen.
Finn ut hvordan du skal håndtere investeringene dine i skattemeldingen for 2024. Sammen med Skattebetalerforeningen går vi gjennom skattereglene for aksjer og fond på de ulike kontotypene. I studio er Ivar Slettedal, advokat i Skattebetalerforeningen og SBF Skatteadvokater AS, sammen med Stian Andersen og Mads Johannesen fra Nordnet.
Denne podcasten skal anses som markedsføringsmateriell, og innholdet må ikke oppfattes som en investeringsanbefaling. Podcasten er kun ment til informasjonsformål og generell spareveiledning. Nordnet tar ikke ansvar for eventuelle tap som måtte oppstå ved bruk av informasjonen i denne podcasten. Les mer på Nordnet.no