Arvin Khoshnood, statsvetare med fokus på Irans politik och säkerhet, diskuterar den iranska regimens påverkan i Sverige. Han belyser lobbyverksamheten för regimen och reaktionerna på Israels attack mot Iran, samt vikten av att stödja det iranska folket. Khoshnood utforskar också komplexiteten kring ansvar efter konflikter som Irak, ideologi bakom kärnvapenstrategier och kritiken mot spridningen av regimens narrativ i Sverige. Han betonar behovet av effektiva svar på iranska hot och vikten av djupgående analyser av frågor som rör nationell säkerhet.
För att uppnå fred i Mellanöstern måste den iranska regimen pressas istället för att kommunicera eller agera genom krig.
Sanktionerna mot Iran måste vara strategiska för att stödja det iranska folket och skapa interna splittringar inom regimen.
Det är avgörande att ha en organiserad opposition för att hantera ett maktvakuum som kan uppstå efter regimens fall.
Deep dives
Press på den islamiska regimen
Det betonas att för att skapa fred och stabilitet i Mellanöstern är det nödvändigt att den islamiska regimen i Iran tas bort. Det föreslås att detta kan uppnås genom att stödja det iranska folket och sätta press på regimen snarare än genom krig eller dialog som inte har fungerat under de senaste 45 åren. Det diskuteras att historiska försök till handel och diplomati med regimen har lett till ett fördummande av den ekonomiska situationen utan att förbättra demokratin. Enligt deltagarna är det viktigt att det internationella samfundet förstår att presstryck på regimen är avgörande för att förbättra situationen i Iran.
Sanktionernas påverkan
Sanktionerna mot Iran diskuteras som en dubbelverkande kraft; de har minskat resurserna vilket har lett till konflikt inom regimen. Forskning visar att eliten i Iran blir mer densifierad, vilket innebär att det blir mer bråk om begränsade resurser, vilket påskyndar regimen att agera mer extremt. Att sätta mer press på regimen genom sanktioner kan därför leda till inre splittring som kan utnyttjas av oppositionen. Det betonas att sanktioner kan tas emot positivt om de är riktade nog för att stödja det iranska folkets strävan efter ett bättre liv.
Förhållandet mellan Iran och Israel
Det diskuteras att de iranska folket historiskt sett har haft positiva relationer till Israel, och många iranier ointresserade av den nuvarande regimens avsikter. Fokus ligger på att regimen utnyttjar spänningarna med Israel för att cementera sin makt och manipulera opinionen. Det föreslås att ett av de mest effektiva sätten att försvaga regimen är att öppet stödja iranska folkets vilja att upprätta relationer med Israel. Deltagarna argumenterar för att detta stöd inte bör vara en besvikelse för regimen, utan en väg till frihet för det iranska folket.
Lobbyverksamhet och extern påverkan
Ett viktigt ämne som lyfts är den lobbyverksamhet som sker på internationell nivå, där individer och grupperna försöker påverkade opinionen angående Iran. Kritiker anser att vissa akademiker och organisationer sprider det iranska regimens narrativ och därmed påverkar beslutsfattare negativt. Det framhävs hur det är viktigt att granska relationerna mellan akademiker i väst och regimen i Iran, eftersom dessa kan leda till missvunnen förståelse av situationen. Det påpekas att dessa komplexa nätverk av lobbyverksamhet ytterligare försvårar tydligheten i internationella relationer med Iran.
Framtiden för Iran efter regimen
Det diskuteras hur ett maktvakuum skulle kunna uppstå efter en eventuell nedgång av den islamiska regimen och hur viktigt det är att ha en organiserad opposition redo. Under den diskussionen framhålls det att splitsningar inom de väpnade styrkorna kan användas till oppositionens fördel. Det finns en oro för att en plötslig nedgång kan leda till extrema element som kommer att fylla detta vakuum om inte oppositionen är väl förberedd. En övergång till stabilitet ses som avgörande för att förhindra att Iran faller in i extremism och kaos.