Yael Norder is een moedige deelnemer aan het bevolkingsonderzoek borstkanker die ontdekt dat ze kanker heeft ondanks eerdere negatieve uitslagen. Merel Stikkelorum, een NOS-redacteur, onderzoekt de problemen rondom dicht borstklierweefsel en benadrukt hoe dit vrouwen in gevaar brengt. Ze bespreken de gebrekkige communicatie over risicogroepen en de noodzaak voor aanvullende MRI-scans. Beide dames pleiten voor meer bewustzijn en verbeterde screeningmethoden om de levens van vrouwen met dicht borstweefsel te redden.
Vrouwen met dicht borstklierweefsel lopen een verhoogd risico op borstkanker, terwijl ze vaak niet geïnformeerd worden over hun status en risicogroep.
Een nieuw onderzoek aan het UMC Utrecht richt zich op verbeterde detectie van borstkanker bij deze groep vrouwen, maar resultaten worden pas in 2031 verwacht.
Deep dives
Risico van dicht borstklierweefsel
Vrouwen met dicht borstklierweefsel hebben een verhoogde kans op borstkanker doordat tumoren moeilijk zichtbaar zijn op mammografieën. Dit soort weefsel, dat vaak voorkomt bij vrouwen boven de 50, resulteert in een situatie waarbij tumoren kunnen 'wegvallen' achter het witte weefsel op röntgenfoto's. Ondanks de risico's worden vrouwen echter niet geïnformeerd of ze tot de risicogroep behoren, wat voor veel frustratie zorgt. Dit gebrek aan informatie kan leiden tot gemiste diagnoses en verzwakte behandelopties, zoals in het geval van Jaël Noorder, die pas te horen kreeg dat ze kanker had nadat een tumor was gemist in eerdere scans.
Onderzoek naar betere opsporingsmethoden
Er is een groeiende bezorgdheid dat de huidige mammografie-onderzoeken niet effectief genoeg zijn voor vrouwen met dicht borstklierweefsel. Dit heeft geleid tot een nieuw onderzoek aan het UMC Utrecht, waarbij technieken zoals het gebruik van contrastvloeistof worden getest om tumoren beter zichtbaar te maken. Daarnaast wordt gekeken naar aanvullende financiële mogelijkheden voor MRI-scans, die veel effectiever zouden kunnen zijn in het opsporen van borstkanker bij deze vrouwen. De resultaten van dit onderzoek worden echter pas in 2031 verwacht, wat de urgentie van verbeterde screening vergroot.
Bewustwording en zelfonderzoek
Het is cruciaal dat vrouwen zich bewust zijn van de status van hun borstklierweefsel en de bijbehorende risico's op borstkanker. Jaël Noorder benadrukt het belang van zelfonderzoek en het informeren van andere vrouwen over dicht borstklierweefsel, zodat zij proactiever kunnen zijn in hun gezondheid. Ondanks de uitdagingen en de angst rondom borstkanker, moeten vrouwen altijd alert zijn op veranderingen in hun lichaam en niet aarzelen om medische hulp te zoeken bij twijfels. De oproep tot actie gericht op verhoging van de screeningsfrequentie en goede informatievoorziening aan vrouwen is daarom van groot belang.
1 op de 12 vrouwen boven de vijftig jaar heeft dicht borstklierweefsel. Zij hebben een veel grotere kans op borstkanker, terwijl juist bij hen tumoren slechter zichtbaar zijn. Waarom weten zij dat zelf niet?
Yael Norder doet, zoals vele vrouwen, sinds haar vijftigste mee aan het bevolkingsonderzoek. Haar borsten worden om de twee jaar gecontroleerd. Afgelopen zomer kreeg ze na haar derde onderzoek opnieuw te horen dat er niets aan de hand was. In de podcast vertelt ze hoe dat twee maanden later niet bleek te kloppen en ze de schrik van haar leven kreeg.
NOS-redacteur Merel Stikkelorum vertelt hoe de druk op dit dossier de afgelopen tijd is opgevoerd en hoe het UMC Utrecht een nieuw onderzoek is begonnen om borstkanker eerder op te sporen bij vrouwen met dicht borstklierweefsel. Toch is er vooralsnog niets veranderd. Vrouwen krijgen na hun mammografie niet te horen of ze tot de risicogroep behoren en er wordt ook geen aanvullende MRI-scan aangeboden. 'In Amerika is het voor artsen al wel verplicht om te melden of vrouwen dicht borstklierweefsel hebben.'
Reageren? Mail dedag@nos.nl
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Judith van de Hulsbeek
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode