AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Det här är berättelsen om en frispråkig indiepionjär som gått från dyrkad till cancelled.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommaren 1992 har varit ovanligt regnig i London, men lördagen den 8 augusti lyser solen över de 30 000 konsertbesökarna i Finsbury Park. Operarösten dånar när Morrissey gör entré på scen. Hans blå jeans är rätt tajta och en den glänsande guldskjortan är uppknäppt ända till naveln. Men publiken är måttligt imponerad.
Det är det kultförklarade ska-popbandet Madness som står bakom festivalen Madstock, och Morrissey har blivit inbjuden i sista stund. Den forne The Smiths-frontmannen har därför inte särskilt många supportrar framför scenen. Istället består publikhavet den här dagen till stor del av högerextrema skinheads. Men det är först under andra låten som stämningen blir riktigt dålig. För plötsligt plockar Morrissey upp en brittisk flagga från scengolvet, som han dansar runt med och sveper över sina axlar. Ute i publiken blandas burop med homofoba glåpord, och föremål slängs upp på scenen. Skinheadsen tycker inte att det passar sig att den queera Morrissey sveper in sig i deras Union Jack.
Spelningen leder till nattsvarta rubriker i den brittiska musikpressen, men fokus ligger inte på det faktum att Morrissey häcklats och utsatts för homofobi. Istället handlar artiklarna om att Morrisseys flörtande med högernationalistisk estetik gått för långt.
P3 Musikdokumentär om Morrissey är berättelsen om britten som på 80-talet revolutionerade popmusiken och gjorde sig känd för att alltid sparka uppåt, men som på senare år anklagats för motsatsen.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Hanna Frelin
Tekniker Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media
Medverkande: Andres Lokko, Jasmine Rhya Rosenlund och Lovisa Sandberg.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Top of The Pops (BBC 1983), The One Show (BBC 2009), Granada Report (1984), Jools Holland (BBC 1995), Guitar Interactive Magazine (2013), AP (1984), Radio X (2018), Larry King (2015), Front Row (BBC Radio 2009), The Importance of Being Morrissey (2002), konsertfilmen Wolverhampton 88 , Youtubekontona Rolling Rockvideos och Sam Esty Rayner.