Høydepunkt: Hva skjer med norsk shipping hvis det blir krig?
Apr 20, 2025
43:05
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
auto_awesome
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
Samarbeidet mellom den norske marinen og shippingnæringen er essensielt for å opprettholde landets forsvarsevne og beredskapskapasitet.
Det er et pressende behov for å utdanne flere norske sjøfolk for å sikre kompetansen i maritim næring og møte fremtidige utfordringer.
Deep dives
Samarbeid mellom shipping og forsvaret
Det er et tett samarbeid mellom den norske marinen og shippingnæringen som er vital for landets forsvarsevne. Med Norges lille befolkning er logistikk og transport fra shippingnæringen essensielt for totalforsvaret, der hele samfunnets ressurser må mobiliseres for forsvar. Historisk sett har norske redere spilt en nøkkelrolle under verdenskrigene ved å frakte forsyninger og militært utstyr som var avgjørende for de allierte. Dette samarbeidet fortsetter i dag, hvor både sivil og militær ekspertise er nødvendig for å opprettholde beredskapskapasiteten.
Beredskapsberedskap og sivile ressurser
Shippingnæringen er en del av den sivile beredskapsinnsatsen, og det er viktig at sjøfart ikke blir militært kommando, men fortsatt drives av redere i det daglige. Norges maritime klynge styrker landets evne til å håndtere krisesituasjoner og støtter militære operasjoner ved å tilby båter og ressurser ved behov. Det er viktig at forsvaret og redere samarbeider tett om tilgjengelig kapasitet når det gjelder å frakte for eksempel mat og forsyninger i krisetider. I detaljert samarbeid og i daglig praksis har nåværende ordninger utviklet seg for å gi mulighet for fleksibilitet og raske tiltak i akutte situasjoner.
Forsyning og transport av militært utstyr
Transport av militært utstyr til Norge og fra USA til Europa er en nøkkelkomponent i forberedelsene på en mulig krise. Det norske shippingmarkedet kan håndtere dette behovet ved å frakte tung materiel som tanks og helikoptre til Europa. Denne infrastrukturen er særlig relevant i lys av økt urolighet globalt, hvor det er nødvendig å ha en sikker sjøvei å stole på for transport av kritisk utstyr. Uten denne kapasiteten vil det være vanskelig å mobilisere militære ressurser effektivt når det er nødvendig.
Fremtidige utfordringer for maritim kompetanse
Det er et behov for å øke antallet norske sjøfolk og kompetansen innen maritim næring for å møte fremtidige utfordringer i både sivil og militær kontekst. Dagens samfunn krever mer fleksible arbeidstidsordninger, ettersom tidligere løsninger med lange fravær fra hjemmet ikke lenger er attraktive for unge mennesker. Samarbeid mellom Sjøforsvaret og næringslivet for å utdanne flere sjøfolk kan bidra til at kompetansen og tilgjengeligheten i beredskapsressursene styrkes. En helhetlig tilnærming til maritim utdanning vil være essensiell for at Norge skal opprettholde sin maritime kompetanse i et usikkert globalt sikkerhetsmiljø.
Verden er stadig mer usikker, hvordan slår det ut for Norges mest internasjonale bransje? Og hvor tett er egentlig samarbeidet mellom Forsvaret og norske rederier? Med Kyrre Haugen, flaggkommandør i Sjøforsvaret og sjef for Marinen. Lasse Kristoffersen, administrerende direktør i Wallenius Wilhelmsen. Audun Halvorsen, direktør for beredskapsavdelingen i Norges Rederiforbund. Spilt inn med publikum i forbindelse med YoungShips arrangement i mars 2025. Programleder Nora Rydne. Produsent Magne Antonsen. Ansvarlig redaktør Lars Håkon Grønning. Hør E24-podden der du hører podkast. Analyser, nyheter og innsikt i business og næringsliv, to ganger hver uke. Første gang sendt 3. april 2025.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.