In deze aflevering is Ellen de Visser te gast, wetenschapsredacteur bij de Volkskrant en expert op het gebied van vrouwengezondheid. Ze bespreekt de recente stijging van abortussen in Nederland en het dalende gebruik van anticonceptiepillen. Jonge vrouwen kijken anders aan tegen anticonceptie en er is veel discussie over misvattingen rond vruchtbaarheid. Ook de invloed van sociale media op gezondheidskeuzes komt aan bod, evenals de psychologische effecten van abortus en de veranderende rol van mannen in anticonceptie.
Het aantal abortussen in Nederland is sterk gestegen door een gebrek aan betrouwbare anticonceptie-informatie en het afnemen van het gebruik van de pil.
Sociale media beïnvloeden sterk de perceptie en keuze van vrouwen omtrent anticonceptie, maar bieden vaak onbetrouwbare informatie over vruchtbaarheid en abortus.
Deep dives
Stijging van abortussen in Nederland
Het aantal abortussen in Nederland is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen, met 39.000 abortussen in 2023. Dit is een grote toename ten opzichte van een eerder stabiele periode van 30.000 tot 33.000 abortussen per jaar. Hoewel de stijging in Nederland relatief hoog is, zien andere landen, zoals Engeland en de VS, ook een stijgende trend. Er zijn echter geen duidelijke oorzaken vastgesteld, zoals een toename van buitenlandse vrouwen die naar Nederland komen voor abortus of een significante stijging van tienerzwangerschappen.
Anticonceptiegebruik onder vrouwen
Uit recent onderzoek blijkt dat 41% van de ondervraagde vrouwen die een abortus ondergingen geen anticonceptie gebruikte. Dit is niet nieuw, maar opvallend is dat onder de vrouwen die wel anticonceptie toepassen, veel gebruikmaken van natuurlijke methodes, zoals apps om vruchtbare dagen te berekenen. Dit type anticonceptie kan onbetrouwbaar zijn, wat het risico op een ongewenste zwangerschap vergroot. De discussie rondom anticonceptie doet ook afbreuk aan het gebruik van de pil, dat aan populariteit verliest, waarbij veel vrouwen hormonale anticonceptie vermijden vanwege angst voor bijwerkingen.
Invloed van sociale media en perceptie van abortus
Sociale media spelen een significante rol in hoe vrouwen zich informeren over anticonceptie en abortus, hoewel de informatie die zij ontvangen vaak niet altijd betrouwbaar is. Er zijn zorgen dat deze invloed leidt tot verkeerde conclusies over zaken als het gebruik van de pil en de veiligheid van abortussen. Ondanks de toegenomen abortuscijfers ervaren veel vrouwen de procedure tegenwoordig als minder schrikaanjagend dan voorheen. De maatschappelijke acceptatie van abortus blijft hoog, maar de combinatie van veranderende anticonceptiemethoden en de rol van sociale media vereist nauwkeurige voorlichting.
Het aantal abortussen in Nederland is de laatste twee jaar flink gestegen, tot het hoogste niveau in veertig jaar tijd. Tegelijkertijd daalt het gebruik van de pil. Hoe kijken jonge vrouwen naar anticonceptie? En wordt de kans op een zwangerschap onderschat? Ik bespreek het uitgebreid met wetenschapsredacteuren Kaya Bouma en Ellen de Visser.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem en Jasper Veenstra. Montage: Rinkie Bartels