Bendeleden in Haïti steeds jonger & Hoe Mexico al migranten tegenhoudt
Nov 26, 2024
auto_awesome
Kevin Gilmont van hulporganisatie Broederlijk Delen vertelt over de verontrustende stijging van jonge bendeleden in Haïti. De helft van de bendeleden is minderjarig, wat samenvalt met een ernstige politieke instabiliteit en humanitaire crisis. UNICEF's rapport benadrukt de onteigening van vele inwoners door geweld. Daarnaast behandelt de podcast de aanpak van Mexico om migranten naar de VS tegen te houden, waarbij illegale migranten massaal worden opgepakt en teruggestuurd, en de gevolgen van Amerikaanse druk.
Bijna de helft van de leden van gewelddadige bendes in Haïti bestaat nu uit kinderen, wat de cyclus van geweld en ontheemding verder verergert.
Mexico neemt maatregelen om migranten tegen te houden door checkpoints en het terugbrengen naar het zuiden, terwijl zij vechten tegen bureaucratische obstakels.
Deep dives
Bendes en Kindercriminaliteit in Haïti
De gewapende bendes in Haïti hebben een aanzienlijke greep op het dagelijks leven van de bevolking, met bijna de helft van hun leden bestaande uit kinderen. UNICEF meldt dat het aantal kinderen dat zich bij deze bendes aansluit in het afgelopen jaar met 70 procent is gestegen. Deze recrutering vindt vaak plaats door het bieden van een gevoel van veiligheid en perspectief in een situatie van uitzichtloosheid, waarbij kinderen soms onder druk of door ontvoering worden opgenomen. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin de jongeren verantwoordelijk worden gehouden voor criminele activiteiten, zoals afpersing en drugshandel, terwijl zij zelf ook slachtoffer zijn van het geweld en de misstanden in hun omgeving.
Migratieproblematiek aan de Amerikaanse Grens
De situatie aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten verloopt problematisch, met een toenemend aantal migranten dat geforceerd terug naar het zuiden wordt gebracht. Mexico, onder druk van de Amerikaanse autoriteiten, heeft checkpoints opgezet en houdt migranten tegen om hen naar andere gebieden te vervoeren, zoals Villahermosa. Ondanks deze obstakels blijft een diverse groep migranten uit verschillende landen proberen de VS te bereiken, vaak herinnerend aan de gevaren die ze onderweg tegenkomen, zoals geweld en uitbuiting. Deze migranten zijn gefrustreerd door de bureaucratie en het langdurig wachten op asielprocedures, wat hen dwingt illegale routes te overwegen, ondanks de risico's.
Klimaatactivisme tegen Ontbossing in Turkije
In Turkije dreigt een groot natuurgebied, waar duizenden plantensoorten aanwezig zijn, in gevaar te komen door een mijnbouwproject dat leidde tot de kap van een miljoen bomen. Klimaatactivisten proberen dit te stoppen door op een creatieve manier actie te voeren; ze gebruiken muziek als een middel om de werkzaamheden stil te leggen, aangezien de wet voorschrijft dat werkzaamheden moeten stoppen als burgers aanwezig zijn. De betrokken organisatie signaleert de grotere jurisdictie van Cengiz Holding, dat een vergunning heeft ontvangen en hierdoor een behoorlijke macht heeft om de plannen door te zetten. Ondanks de uitdaging blijven de activisten hoopvol, verwijzend naar eerdere successen waar rechtszaken hen in het verleden geholpen hebben om vergelijkbare projecten te stoppen.
En Turkije dreigt diens eigen 'Amazonegebied' te verliezen.
Gewelddadige bendes in Haïti worden steeds jonger
In Haïti bestaan de gewelddadige bendes inmiddels voor de helft uit minderjarigen, blijkt uit een rapport van Unicef. Het bendegeweld en de aanhoudende politieke instabiliteit leiden ertoe dat mensen op een ‘ongekende schaal’ ontheemd zijn geraakt, aldus de VN. Kevin Gilmont van hulporganisatie Broederlijk Delen is te gast over de laatste ontwikkelingen.
Reportage: hoe Mexico migranten naar de VS probeert tegen te houden
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump wil een van zijn grootste verkiezingsbeloftes waarmaken: de migratie vanuit Mexico fors terugdringen. Jaarlijks proberen honderdduizenden migranten de grens over te steken. Mexico werkt al actief mee om deze cijfers te verlagen door illegale migranten op te pakken en met bussen naar het zuiden van het land te vervoeren, naar steden als Villahermosa. Correspondent Boris van der Spek reisde naar Villahermosa om te onderzoeken wat er gebeurt met deze migranten.
Uitgelicht: Turks 'Amazonegebied' bedreigd door houtkap
Een van de meest biodiverse gebieden van Turkije, ook wel het 'Amazonegebied' van het land genoemd, staat op het spel. Een groot bedrijf wil er goud gaan winnen, wat leidt tot massale houtkap. Klimaatactivisten vinden dat dit moet stoppen en voeren actie – met muziek als wapen. Redacteur Cevahir Varan sprak met hen.
Presentatie: Sophie Derkzen.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode