04/02 | Nieuwe regering zet volop in op kernenergie | Trumps tariefdreiging stuurt beurzen omlaag | Russische 'schaduwvloot' versterkt met schepen uit België
Feb 4, 2025
auto_awesome
De regering-De Wever wil volop inzetten op kernenergie met nieuwe reactoren, terwijl de bouw van windparken wordt uitgesteld. Trump's tarievenoorlog heeft een negatieve impact op de beurs, met enkele grote verliezers. Bovendien blijken Belgische schepen te zijn verkocht aan de Russische 'schaduwvloot', wat vraagtekens oproept over de betrokkenheid van Europese rederijen. Wat kunnen we doen om deze situatie aan te pakken?
De regering-De Wever plant nieuwe kernreactoren om vier gigawatt stroom te genereren, maar stelt de bouw van windparken uit.
De tarievenoorlog van Trump beïnvloedt vooral Belgische bedrijven zonder lokale productie in de VS negatief, terwijl lokale producenten kansen zien.
Deep dives
Kernenergie Ambities van de Nieuwe Regering
De nieuwe regering onder De Wever heeft stevige plannen voor kernenergie, met als doel vier gigawatt stroom te genereren uit zowel bestaande als nieuwe reactoren. De huidige reactoren in Doel en Tionge bieden samen al vier gigawatt aan productiecapaciteit, waarvan de minister van Energie, Mathieu Billet, wil dat deze behouden blijven. Er wordt overwogen om nieuwe centrales te bouwen, maar de exacte locatie en het type centrales blijven onduidelijk, terwijl de minister waarschuwt dat dit proces meer dan tien jaar kan duren. Echter, deze nucleaire ambities gaan niet ten koste van de plannen voor hernieuwbare energie, hoewel de bouw van drie geplande windparken op zee zal worden uitgesteld om de ontwikkelaars meer tijd te geven om aan de vereisten te voldoen.
Impact van Importheffingen van Trump op de Beurzen
De recente tarievenoorlog van Trump heeft een negatieve impact gehad op de beurskoersen, vooral in de Europese autosector, die sterk afhankelijk is van export naar de VS. Grotere bedrijven zoals BMW en Volkswagen worden getroffen door de hogere invoertarieven, omdat ze aanzienlijke hoeveelheden voertuigen exporteren vanuit fabrieken in Mexico. Belgische bedrijven die geen lokale productie hebben in de VS, zoals Barco en Melexis, staan ook voor de uitdaging om hogere tarieven te betalen, wat hun winstgevendheid kan beïnvloeden. Aan de andere kant profiteren Belgische bedrijven die wel lokaal in de VS produceren, zoals AB Inbev, van deze situatie en zien zij een kansen in het veranderende handelsklimaat.
Russische Schaduwvloot en Europese Schepen
Een recent onderzoek onthult dat de beruchte Russische schaduwvloot, die oliesancties omzeilt, voor een groot deel bestaat uit Europese schepen die na de invasie in Oekraïne zijn verkocht. Veel van deze schepen zijn oude tankers die voor meer dan 6 miljard euro zijn verkocht door Europese rederijen, waaronder Belgische bedrijven. De Antwerpse rederij CMB Tech heeft bijvoorbeeld vijf schepen verkocht die kort na de verkoop betrokken raakten bij de Russische schaduwvloot, met aanzienlijke winsten voor de rederij. Ondanks de opgelegde sancties blijft het moeilijk om deze praktijken te bestrijden, omdat de schaduwvloot vaak wordt beheerd door complexe netwerken in belastingparadijzen, waardoor directe actie tegen de schepen zelf ingewikkeld is.
De regering-De Wever werkt wil volop inzetten op kernenergie, met nieuwe reactoren, goed voor 4 gigawatt aan stroom. De bouw van nieuwe windparken wordt uitgesteld.
Kleine rollercoaster op de beurzen gisteren. De tarievenoorlog van Trump stuurt de koersen toch vooral naar beneden. Waar zitten de grootste verliezers? En zijn daar ook Belgen bij?
En in de beruchte Russische 'schaduwvloot' blijken schepen te varen die nog maar pas verkocht zijn door Belgische rederijen. Hoe kunnen we dat voorkomen?
Host: Roan Van Eyck Productie: Joris Vanderpoorten