Trumps economische plannen & Nicaragua krijgt een dynastie
Nov 28, 2024
auto_awesome
Julienne Weegels is een Nicaragua-expert en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl Bas Jacobs hoogleraar economie is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze bespreken de recente grondwetswijzigingen in Nicaragua, die de dictatuur van Daniel Ortega versterken en het land tot een dynastie maken. Ook duiken ze in Trump’s plannen voor importtarieven en de mogelijke gevolgen daarvan voor Europa en de wereldwijde economie, inclusief zorgen over inflatie en een opkomende handelsoorlog.
Trump's invoering van importtarieven kan leiden tot economische schokgolven in Europa en de internationale handelsorde verstoren.
De nieuwe grondwetswijziging in Nicaragua legitimeert de dynastieke heerschappij van Ortega, waarmee democratische structuren verder worden ondermijnd.
Deep dives
De dictatuur van Daniel Ortega
Daniel Ortega, de president van Nicaragua, verstevigt zijn dictatuur door middel van een nieuwe grondwetswijziging, die hem en zijn vrouw macht toekent als co-presidenten. Deze wijziging legitimeert eerdere machtsgrepen en maakt de weg vrij voor dynastieke opvolging van hun kinderen, wat in feite de politieke toekomst van het land in hun familiehanden legt. De wijziging zorgt er ook voor dat verkiezingen overbodig worden als één van de co-presidenten komt te overlijden, aangezien de andere dan zonder onderbreking de termijn kan uitzitten. Dergelijke veranderingen ondermijnen de democratische structuren, ondanks dat er nog politieke partijen bestaan; deze zijn echter zodanig gemarginaliseerd dat echte oppositie niet meer mogelijk is.
Beperkingen op democratie en oppositie
De recente grondwetswijziging heeft geleid tot een verscherping van de repressie tegen de oppositie in Nicaragua. Veel oppositieleden zijn in de gevangenis beland of gedwongen in ballingschap, en hun politieke partijen zijn vaak van rechtsvermogen ontdaan of onder druk gezet om niet deel te nemen aan het politieke proces. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de democratische ruimte steeds meer wordt ingeperkt, waarbij de regering Ortega een strikte controle uitoefent over politieke activiteiten en publieke dissent. De internationale gemeenschap lijkt machteloos te staan tegenover deze ontwikkelingen, wat leidde tot een gevoel van wanhoop en frustratie onder de bevolking.
Economische impact van dictatuur
De economie van Nicaragua wordt bedreigd door de corruptie en de autoritaire controle van Ortega. De regering is sterk afhankelijk van remittances van Nicaraguanen in het buitenland, en op regionaal niveau is het land economisch geïsoleerd. De oplossing voor de economische problemen komt vaak in de vorm van leningen van landen die dezelfde autoritaire tendensen vertonen, zoals China en Rusland. Dit creëert niet alleen een sombere toekomst voor de Nicaraguanen, maar versterkt ook de macht van het regime, terwijl de bevolking steeds meer onder druk komt te staan door het falende beleid.
(00:46) Nicaragua wordt voortaan geregeerd door een dynastie
In Nicaragua is de dictatuur van leider Daniel Ortega bijna compleet. Hoewel hij toch al deed waar hij zelf zin in had, geeft een nieuwe grondwetswijziging hem en zijn vrouw nu ook officieel de totale macht. En misschien wel het belangrijkste punt voor de Ortega’s: vanaf nu is Nicaragua een dynastie en blijft alle macht binnen hun familie. We bespreken het met Julienne Weegels, Nicaragua-expert en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.
(10:27) Wat betekenen Trump’s controversiële economische plannen voor Europa?
"Voor mij is het mooiste woord in het woordenboek: tarief," verklaarde Donald Trump triomfantelijk. Met dezelfde bravoure kondigde hij deze week plannen voor importtarieven invoeren voor Mexico, Canada en China aan. Ook Europa lijkt niet te ontkomen, met tarieven die kunnen oplopen tot 20 procent. Tegelijk dreigt Trump met ingrijpen bij de Amerikaanse Centrale Bank, wat schokgolven door de wereldeconomie kan sturen. Wat betekenen deze plannen voor Europa en de internationale handelsorde? Daarover econoom Bas Jacobs, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode