Verrassende overname van Aleppo is een nederlaag voor Assad, maar wat nu?
Dec 2, 2024
auto_awesome
Jenne Jan Holtland, Midden-Oosten correspondent van de Volkskrant en expert op het Syrische conflict, bespreekt de verrassende overname van Aleppo door Syrische rebellen. Deze gebeurtenis vormt een grote tegenslag voor president Assad en verandert de machtsverhoudingen in de regio. Holtland behandelt de evolutie van Hayat Tahrir al-Sham en de complexe rol van Turkije in het conflict. Ook het recente staakt-het-vuren in Libanon en de bijbehorende onzekerheden komen aan bod, wat het beeld van de toekomst van Syrië verder vertroebelt.
De onverwachte verovering van Aleppo door de rebellen toont een significante verschuiving in de machtsverhoudingen in Syrië.
Hayat Tahir al-Sham heeft zich ontwikkeld tot een pragmatische groep die probeert legitimiteit te verwerven door een governance-structuur op te zetten.
Deep dives
De snelle opmars van rebellen in Aleppo
Rebellen hebben in een ongekende snelheid de controle over Aleppo en de provincie Ieddiep verworven, wat verrassend was voor veel waarnemers. Onder de vlag van Hayat Tahir al-Sham hebben ze binnen enkele dagen strategische posities veroverd, dankzij een onvoldoende verdediging van het Syrische regime. Dit offensief markeert een significante verschuiving in de machtsverhouding in het gebied, waarbij het regime van Assad en zijn bondgenoten in het verleden afhankelijk waren van zware bombardementen om controle over Aleppo te behouden. De gevechten die zich nu rond Hama afspelen, tonen dat de fragiele situatie in Syrië opnieuw aan het escaleren is, wat kan leiden tot een hernieuwde burgeroorlog in het land.
De herstructurering van Hayat Tahir al-Sham
Hayat Tahir al-Sham heeft zich van een extremistische groep aangesloten bij Al-Qaeda ontwikkeld tot een meer pragmatische organisatie die nu het leiderschap heeft over het huidige offensief. De veranderingen binnen de organisatie onder leiding van Abu Mohammed al-Jolani zijn opmerkelijk; zij hebben geprobeerd een governance-structuur op te zetten met eigen wetgeving, waarmee ze een breder publiek willen aanspreken. Dit pragmatische beleid, inclusief het versoepelen van religieuze wetten, kan een poging zijn om de steun van verschillende bevolkingsgroepen in Syrië te verwerven en legitimiteit te krijgen van het Westen. Al-Jolani's persoonlijke transformatie en communicatie hebben ook bijgedragen aan deze verschuiving, waarmee hij hoopt de controle over meer gebieden te veroveren.
De geopolitieke implicaties van de Syrische oorlog
De rol van Turkije is cruciaal in het huidige conflict, met zijn strategische verwachtingen die verband houden met de opmars van de rebellen en de zwakte van het Assad-regime. Turkije heeft mogelijk stilzwijgend goedkeuring gegeven voor de aanvallen met de hoop een verdeling van vluchtelingen teweeg te brengen en Assad onder druk te zetten om te onderhandelen. Aan de andere kant is de situatie fragiel; zowel Rusland als Iran, die ooit belangrijke steunpilars voor Assad waren, zijn verzwakt door diverse conflicten, waaronder de oorlog in Oekraïne. Deze geopolitieke dynamiek complicateert de toekomst van Syrië en verhoogt de kans op verdere conflicten en instabiliteit in de regio.
Tot ieders verrassing hebben Syrische rebellen binnen een paar dagen de stad Aleppo en de hele provincie Idlib in handen gekregen. De opmars is een dreun voor het regime van president Assad. Maar wat volgt er nu? En wat heeft deze aanval met het staakt-het-vuren in Libanon te maken? Luister naar Midden Oosten-correspondent Jenne Jan Holtland.
Disclaimer In dit gesprek wordt gesuggereerd dat de rebellen van HTS geen wapens hebben ontvangen van Turkije. Dat klopt niet. De voorbije jaren heeft HTS wel degelijks wapens van Turkije gekregen
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem, Jasper Veenstra en Merle van der Horst Montage: Rinkie Bartels