Johannes Visser - Op deze school geeft een tweede-eeuwse innovatie leerlingen zelfvertrouwen en rust
Nov 28, 2024
auto_awesome
Johannes Visser, Correspondent onderwijs bij De Correspondent, bespreekt de transformatie van de Montessori Campus Almere door de overstap naar een digitale leeromgeving. Hij legt uit hoe deze verandering de autonomie van leerlingen vergroot en hun zelfvertrouwen versterkt. Daarnaast belicht hij de uitdagingen en voordelen van technologie in het onderwijs. Visser maakt duidelijk dat technologie niet neutraal is en de impact ervan op de onderwijservaring van leerlingen belangrijk is.
De overstap van een digitaal leerlingvolgsysteem naar een papieren campusboekje heeft geleid tot meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid van leerlingen in hun leerproces.
Het gebruik van technologie in het onderwijs kan leiden tot een homogenisering van onderwijstypen, wat de diversiteit en unieke kenmerken van scholen bedreigt.
Deep dives
De transitie naar papieren systemen
De Montessori Campus Almere heeft recentelijk de overstap gemaakt van een digitaal leerlingvolgsysteem naar een papieren campusboekje. Dit schriftje is ontworpen om de voortgang van leerlingen eenvoudiger te volgen en herinnert hen aan hun leerdoelen. Het digitale systeem dat eerder werd gebruikt, was te handmatig en bood onvoldoende inzicht in de kwalitatieve voortgang van leerlingen, wat belangrijk is voor schoolinspecties. Met de introductie van het campusboekje kunnen leerlingen op een tastbare manier hun vooruitgang bijhouden, wat leidt tot meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij hun eigen leerproces.
Autonomie versus controle in onderwijs
In het Montessori-onderwijs ligt de focus op de autonomie van leerlingen, terwijl traditionele leerlingvolgsystemen vaak meer controle vanuit de docenten vereisen. Dit verschil in filosofie leidt tot uiteenlopende leerervaringen, waarbij studenten in traditionele settings passiever worden en wachten op instructies. De overstap naar een digitaal systeem resulteerde in een verschuiving naar meer controlemechanismen, wat leidde tot een afname van de actieve betrokkenheid van leerlingen bij hun eigen leren. Terug naar een meer hands-on benadering met het campusboekje heeft de betrokkenheid van studenten echter verbeterd, door hen de vrijheid te geven hun eigen leerproces vorm te geven.
Impact van technologie op onderwijsstructuur
De invoering van digitale platforms in het onderwijs heeft geleid tot een homogenisering van schoolstructuren, waardoor de unieke kenmerken van verschillende onderwijstypen in het geding komen. Dit kan resulteren in een verlies van diverse onderwijspraktijken, omdat scholen meer op elkaar gaan lijken door verplichtingen aan digitale systemen. Een recente inspectiebeoordeling van de Montessori Campus Almere toonde aan dat de leerlingen actiever zijn wanneer ze meer autonomie krijgen, vooral tijdens keuze-werktijden. Het is essentieel voor scholen om kritisch te blijven over de rol die technologie speelt in hun onderwijspraktijken om de voordelen van diversiteit te behouden.
1.
De kracht van het campusboekje: autonomie en kwaliteit in het Montessori-onderwijs
Technologie is niet neutraal. Toen de Montessori Campus Almere overstapte op een nieuwe, digitale leeromgeving zagen leraren het onderwijs – én hun leerlingen – dan ook veranderen.
Opname, montage & mixage: Tom Ruijg
Maak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk: corr.es/wordlid
Vragen of opmerkingen? Mail naar post@decorrespondent.nl