Ronya, en engagerad student och aktivist inom solidaritetsrörelser, och Ellen, student med fokus på global rättvisa, talar om den globala studentintifadan mot konflikten i Gaza. De diskuterar betydelsen av kårhusokupationen på KTH, hur sociala medier mobiliserar aktivism och de utmaningar studenter möter, inklusive repression och desinformation. Dessutom utforskar de BDS-rörelsens inflytande och hur nätverk kan driva samhällsförändring, medan de betonar vikten av gemenskap bland aktivister.
Studenter på KTH organiserar protester för att avsluta samarbeten med israeliska institutioner och stödjer varandra under repression.
Frustration över begränsad akademisk frihet och tystande av studenters röster driver dem att kämpa för politisk delaktighet.
Deep dives
Studenterna och deras krav
Studenter på KTH har organiserat en protest för att framföra sina krav på att universitetet ska avsluta samarbeten med israeliska institutioner, vilka de anser är involverade i den palestinska konflikten. Protesterna inkluderar en kårhusockupation och regelbundna walkouts där studenterna lämnar sina föreläsningar för att visa sitt missnöje. Genom dessa aktioner vill de tydligt signalera till administrationen att de inte kommer att acceptera tystnad när det gäller dessa allvarliga frågor. Ett av de centrala kraven är att ge amnesti till studenter som deltar i protesterna för att förhindra disciplinära åtgärder mot dem.
Repression och motstånd
Protesterna har mötts med repression från universitetets säkerhet och polisen, vilket har lett till en tuffare atmosfär på campus. Studenterna upplever att säkerhetsåtgärderna har ökat dramatiskt, med vakter och hundar närvarande för att övervaka dem under deras aktioner. Detta har skapat en känsla av otrygghet, särskilt bland de studenter som identifieras som rasifierade. Trots detta har många studenter fortsatt att stödja sina kamrater och engagerat sig aktivt i protesterna, vilket tyder på en stark solidarskap inom gruppen.
Kränkningar av akademisk frihet
Studenterna uttrycker frustration över hur akademisk frihet och studenters rätt att protestera synes begränsas av både universitetets administration och myndigheter. Många studenter känner att deras röster inte blir hörda, och att deras krav helt ignoreras av de ansvariga. De har upplevt smutskastning från administrationen och en ständig känsla av hot som riktas mot dem från institutioner, vilket ytterligare undergräver deras rätt att uttrycka åsikter. Detta har lett till en känsla av att studenterna behöver kämpa hårt för att återfå sin rätt till frihet och delaktighet i politiska frågor.
Nationellt och internationellt stöd
Studenterna har lyckats bygga ett nätverk av stöd med andra studentgrupper och aktivister över hela landet, vilket har stärkt deras rörelse. Kommunikationen via sociala medier har varit avgörande för att koordinera aktioner och mobilisera deltagande studenter, samt för att sprida deras budskap och krav. Många akademiker har också uttryckt sitt stöd för protesterna, och det har gjorts gemensamma upprop bland lärare och professorer för att motverka repressionen. Den internationella solidariteten har även spelat en viktig roll, med inspirerade aktioner som har skett i andra länder i samband med den globala uppvaktningen för Palestina.
En våg av studentprotester mot Israels folkmord i Gaza har under våren svept över världen. I mitten av maj sattes tältläger upp utanför flera svenska universitet. Apans anatomi besöker Gaza Solidarity Encampment på Kungliga Tekniska Högskolan för att prata med Ronya och Ellen om lärdomar från studenternas globala intifada, dagarna innan lägret stormas. Varför vägrar svenska universitet bryta sina samarbeten med Israeliska lärosäten? Vilken roll spelade Palestinarörelsen i EU-valet?
Läs mer:
KTH for Palestine (Instagram):
https://www.instagram.com/kthforpalestine/
Palestinagrupperna: Studentprotester vid universitet och högskolor
https://www.palestinagrupperna.se/2024/05/14/studentprotester-vid-svenska-universitet-och-hogskolor/
Brand: Till de svenska tältlägren. Lärdomar och råd från de amerikanska studentockupationerna
https://tidningenbrand.se/2024/05/25/till-de-svenska-taltlagren-lardomar-och-rad-fran-de-amerikanska-studentockupationerna/
Akil N Awan: Young Radicals? Gen Z, Gaza, and Genocide
https://www.bylinesupplement.com/p/young-radicals-gen-z-gaza-and-genocide
Keir Milburn: What’s behind the US generational divide on Israel’s war on Gaza?
https://www.aljazeera.com/program/inside-story/2024/5/3/whats-behind-the-us-generational-divide-on-israels-war-on-gaza
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode