Klimaatminister Sophie Hermans bespreekt haar rol op de klimaattop in Bakoe en de uitdagingen van Nederland met betrekking tot CO2-reductie. Met een doel van 55% reductie in 2030, staan nieuwe maatregelen voor de deur. Binnen een coalitie met klimaatsceptische partijen moet ze haar strategieën vormgeven. De aflevering biedt inzicht in haar politieke ambities en de kansen die zij ziet in klimaatbeleid als motor voor groei. Ook worden de reacties vanuit de VVD en de noodzaak voor innovatieve oplossingen zoals windenergie belicht.
Klimaatminister Sophie Hermans moet samenwerken met sceptische partijen binnen de coalitie om de 55% CO2-reductie in 2030 te realiseren.
Hermans plant nieuwe maatregelen voor samenwerking met grote bedrijven om hun CO2-uitstoot te reduceren, ondanks eerdere mislukkingen.
Deep dives
Klimaatdoelen en de uitvoerbaarheid
Klimaatminister Sophie Hermans streeft ernaar om de Nederlandse uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen en heeft het besef dat Nederland momenteel 6 procent achterloopt op deze doelstelling. Haar benadering is pragmatisch en gericht op uitvoering van eerder gemaakte afspraken, zonder een uitgebreide wensenlijst aan te bieden. Ze legt de nadruk op samenwerking tussen de verschillende coalitiepartijen, ondanks de uiteenlopende standpunten over klimaatbeleid. Hermans beschouwt haar rol als belangrijk voor toekomstige generaties en wil een positieve benadering van klimaatbeleid hanteren, waarbij kansen voor economische groei centraal staan.
De uitdagingen binnen de coalitie
Binnen de huidige coalitie, met partijen als PVV en BBB, vindt Hermans dat het een uitdaging is om draagvlak te creëren voor haar klimaatmaatregelen. De PVV ontkent het bestaan van een klimaatprobleem en BBB heeft een meer terughoudende houding ten opzichte van klimaatbeleid, wat haar onder druk zet. Ondanks deze tegenstand gelooft Hermans in de noodzaak van gezamenlijke inzet om klimaatdoelen te behalen, ook al betekent dit dat ze moet strijden voor elk voorstel. De politieke dynamiek maakt het moeilijk om snelle vooruitgang te boeken, terwijl Hermans moet navigeren tussen verschillende belangen en retoriek.
Toekomstige stappen en bedrijfsafspraken
Hermans is van plan om afspraken te maken met grote bedrijven in Nederland, zoals Tata Steel en Shell, om hen te helpen klimaatneutraal te worden. Het doel is om de CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren door samenwerkingsverbanden aan te gaan met deze grote vervuilers. Zij erkent dat eerdere initiatieven nog niet succesvol zijn geweest en dat er meer actie nodig is om de doelstellingen waar te maken. Het komende voorjaar zal zij met nieuwe maatregelen komen, die cruciaal zijn voor het behalen van de klimaatdoelen, maar de vraag blijft hoe haalbaar deze plannen zijn binnen de huidige politieke realiteit.
Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans stond deze week op het hoofdpodium: ze was op de klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan. Daar praatte ze over wereldwijde klimaatplannen. En in eigen land zal ze komende tijd ook volop moeten praten over klimaatbeleid. Want Nederland koerst af op 49 procent CO2-reductie in 2030, waar het doel 55 procent is. Nieuwe maatregelen zijn dus nodig om dat doel te halen. En de hele coalitie heeft zich achter dat doel geschaard.
Hermans is na een lange politieke carrière nu minister en moet dat klimaatbeleid verder gaan invoeren en maken. Hoe kwam ze het ministerie binnen? En hoe gesteund is zij in een coalitie met klimaatsceptische partijen als de PVV en BBB? Politiek verslaggever Ewoud Kieviet vertelt hoe Hermans in dit kabinet zal moeten bewegen om de doelen te halen. Dit voorjaar belooft Hermans met nieuwe plannen te komen.
Reageren? Mail dedag@nos.nl
Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Lieke Loman
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode