Andres Lokko, författare och musikjournalist, och Ulrika Milles, författare och litteraturkritiker, dyker ner i Joan Didions postuma bok "Anteckningar till John". De diskuterar den komplexa mor-dotter-relationen och Didions kämpa med sorg och beroende. Samtalet berör också etiska frågor kring publicering av postuma verk och hur boken speglar Didions distanserade skrivstil. Med personliga insikter och reflektioner utforskas hur hennes liv och litteratur belyser teman av förlust och självinsikt.
44:17
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
menu_book Books
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
insights INSIGHT
Didions unika skrivstil
Joan Didions skrivande är en balanserad kombination av politisk skärpa och personlig oro.
Hennes textstil är beroendeframkallande på grund av hennes ärliga utlämnande.
insights INSIGHT
Bokens fragmentariska natur
"Anteckningar till John" är en fragmentarisk och oklar bok, en samling anteckningar snarare än en färdig berättelse.
Ulrika Milles ifrågasätter om den borde ha getts ut på grund av detta oavslutade format.
insights INSIGHT
Didions förberedelse för postum utgivning
Manuslapparna var färdigpaginerade, vilket tyder på att Didion själv kan ha förberett sin postuma publicering.
Detta visar på en medvetenhet om att texten skulle läsas även efter hennes bortgång.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
I "Blå skymning" bearbetar Joan Didion sorgen efter sin dotters död. Boken är en blandning av memoarer och reflektioner över förlust, minne och moder-dotter-relationen. Didion utforskar de olika stadierna av sorg och hur hon försöker navigera i tillvaron utan sin dotter. Hennes distanserade men samtidigt känslosamma prosa ger en unik inblick i hennes inre värld och hennes försök att förstå och acceptera förlusten. Boken är en gripande och tankeväckande läsning om sorgens komplexitet och om hur vi försöker ge mening åt livet efter en stor förlust. Den är en hyllning till kärleken och en reflektion över livets oförutsägbarhet.
Anteckningar till John
Anteckningar till John
null
Joan Didion
I "Anteckningar till John" ger Joan Didion en gripande och rå inblick i sin familjs liv, präglat av sorg och förlust. Boken består av anteckningar gjorda efter möten med en psykiater, där hon bearbetar sin dotters kamp med alkoholism och ångest. Didions distanserade men samtidigt känslosamma prosa skildrar hennes egen kamp med förlust och hennes relation till sin make och dotter. Boken är både en personlig berättelse och en reflektion över sorg, föräldraskap och förlustens komplexitet. Den utmanar läsaren att konfrontera svåra sanningar och att acceptera livets oförutsägbarhet. Genom sin ärliga och oförskönade skildring av familjens kris, lämnar Didion en bestående reflektion över livets bräcklighet och betydelsen av mänskliga relationer.
Andres Lokko och Ulrika Milles har läst och samtalar om den amerikanska författaren Joan Didions postumt utgivna bok Anteckningar till John.
Den amerikanska författaren och journalisten Joan Didion gick bort 2021. Nu är precis en postum bok av denna legendariska röst utgiven – hundrafemtio sidor som hittades i hennes arbetsrum i New York. Boken heter Anteckningar till John och är översatt till svenska av Erik MacQueen.
Boken tar sin början i november 1999 när Joan Didion börjar gå till en psykiater. Hennes make John Gregory Dunne vill inte gå med, så hon går dit själv, mycket för att tala om deras dotter Quintana, som är i trettioårsåldern och kämpar med alkoholism och ångest. Didions utlämnande anteckningar i boken sträcker sig fram till januari 2003.
Författaren och musikjournalisten Andres Lokko och författaren och litteraturkritikern Ulrika Milles har läst Anteckningar till John och samtalar med Marie Lundström, som intervjuade Joan Didion i hennes hem i New York, 2005.
Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj och Andreas Magnell