Noël van Bemmel, Zuidoost-Azië correspondent en expert in Indonesië, duikt in de melkproductie van het land. Hij bespreekt de belofte van president Prabowo Subianto voor gratis melk aan scholieren en zwangere vrouwen. Met slechts een paar koeien per boerderij zijn er grote uitdagingen. Van Bemmel legt uit hoe culturele en logistieke obstakels de productie verstoren. Daarnaast gaat hij in op het tekort aan kennis bij boeren en de samenwerkingen met Nederlandse organisaties om de melkproductie te verbeteren.
De nieuwe Indonesische president wil gratis schoollunches en melk verstrekken, maar er zijn praktische uitdagingen door het tekort aan melkkoeien.
Verbetering van de training en samenwerking met Nederlandse bedrijven kan leiden tot efficiëntere melkproductie bij kleine boeren in Indonesië.
Deep dives
De belofte van gratis schoollunches en melk
De nieuwe Indonesische president heeft beloofd om gratis schoollunches en melk aan 82 miljoen studenten en zwangere vrouwen te verstrekken. Deze belofte roept echter praktische vragen op, vooral gezien het feit dat Indonesië momenteel slechts ongeveer 500.000 koeien heeft, terwijl er naar schatting 2,5 miljoen koeien nodig zouden zijn om aan deze behoefte te voldoen. De toegang tot melk is in Indonesië beperkt, en veel gezinnen geven de voorkeur aan andere voedingsmiddelen zoals rijst en thee. De politieke belangstelling voor deze belofte lijkt eerder gericht op het verbeteren van de volksgezondheid dan op de melkconsumptie zelf, waar weinig aandacht voor lijkt te zijn onder de bevolking.
Uitdagingen van de melkproductie in Indonesië
Indonesië heeft een relatief lage melkproductie, met een gemiddeld verbruik van slechts 16 liter per persoon per jaar, vergeleken met Nederland waar dat gemiddeld 45 liter is. Om de melkproductie te verhogen, moet het land overgaan op grotere melkveebedrijven, maar daar zijn aanzienlijke ruimte- en kwaliteitsuitdagingen voor nodig. De huidige kleine boeren, die vaak slechts twee of drie koeien bezitten, hebben te maken met inefficiënte praktijken, zoals ontbreken van goede koeling en voeding. Het verbeteren van de training en kennis van deze boeren over voeder en dierenverzorging kan direct bijdragen aan een hogere melkproductie.
De rol van educatie en samenwerking
De samenwerking tussen de Indonesische melkboeren en Nederlandse bedrijven, zoals Friesland Campina, kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de melkproductie. Educatie over basisprincipes van dierenverzorging en een betere voeding voor koeien kan de melkproductie per koe rap verhogen. Daarnaast is er behoefte aan het opzetten van coöperaties om de kleine boeren te helpen bij het verbeteren van hun praktijken en om toegang te krijgen tot betere middelen. Er zijn ook initiatieven om jonge boeren op te leiden en aan te moedigen, wat de toekomst van de melkproductie in Indonesië zou kunnen bevorderen.
Een gratis schoollunch en een glas melk voor alle scholieren en zwangere vrouwen. Dat is één van de beloftes van de nieuwe Indonesische president Prabowo Subianto. Maar hoe maak je die belofte waar in een land waar de meeste melkboeren twee of drie koeien hebben? En waarom doet Subianto deze belofte? We bespreken het met Zuid Oost-Azië correspondent Noël van Bemmel.
Presentatie: Sheila Sitalsing Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem, Jasper Veenstra en Merle van der Horst Montage: Rinkie Bartels