Taalwetenschapper Vivien Waszink, verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal, praat over hoe kinderen als creatieve taalvernieuwers fungeren. Ze onthult dat de recente verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar duizenden enthousiaste stemmen opleverde. Waszink pleit voor een positieve kijk op jeugdtaal, die vaak als onduidelijk wordt ervaren, maar essentieel is voor de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Daarnaast bespreken ze de invloed van sociale media op de communicatie en identiteit van jongeren.
Kinderen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van taal door nieuwe woorden te omarmen en betekenis aan ze te geven.
De evolutie van jongerentaal laat zien hoe jongeren zich creatief uiten en zich onderscheiden van volwassenen, ondanks een daling in leesvaardigheid.
Deep dives
Het Kinderwoord van het Jaar
Het kinderwoord van het jaar is 'bruh', dat veel enthousiasme opwekte onder kinderen, ondanks dat sommige teleurgesteld waren dat 'bro' niet gewonnen heeft. De strijd om deze woorden was eng, met kinderen die actief campagne voerden om hun favoriet te laten winnen. Dit toont aan hoe jongeren betrokken zijn bij taal en dat ze zeggenschap willen hebben over de woorden die ze gebruiken. Hun reacties bevestigen dat deze woorden voor hen betekenis hebben, wat belangrijk is voor de evolutie van de taal.
Invloed van Social Media en Internet
Veel nieuwe woorden, zoals 'slea' en 'sigma', vinden hun oorsprong op social media en worden als het ware door jongeren overgenomen. Het is interessant hoe jongeren deze woorden gebruiken om een eigen identiteit te creëren en zich af te grenzen van volwassenen. Er is een constante dynamiek waarbij woorden snel veranderen, wat het gebruik van jongerentaal levendig en relevant houdt. Dit benadrukt de rol van jongeren als aanjagers van taalevolutie, waarbij ze innovatieve termen en uitdrukkingen in het dagelijks leven integreren.
Creativiteit en Taalbeheersing
Jongeren laten zien dat ze creatief omgaan met taal door te schakelen tussen verschillende stijlen, afhankelijk van de context. Dit vermogen om te switchen tussen omgangstaal en formeel taalgebruik kan bijdragen aan een betere beheersing van het Nederlands. Desondanks is het alarmerend dat jongeren minder lezen, wat wellicht invloed heeft op hun algemene taalvaardigheid. Het aanmoedigen van taalevolutie en het ontstaan van nieuwe woorden moet echter positief worden benaderd, als een vorm van spel in taal.
Met groot enthousiasme hebben tienduizenden kinderen hun favoriete woord van het jaar 2024 gekozen. Kinderen gebruiken heel gemakkelijk nieuwe woorden en zijn daarmee belangrijke en creatieve aanjagers van de ontwikkeling van taal.
Uitgeverij Van Dale zette dit jaar een streep door de Woord van het Jaar-verkiezing vanwege heftige reacties op sociale media. De uitgever koos in plaats daarvan zelf voor het woord 'polarisatie'. Bij de eerste verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar, georganiseerd door het NOS Jeugdjournaal, ging het heel anders. Presentator Bart Tuinman vertelt in de podcast over de meer dan enthousiaste reacties.
Taalwetenschapper Vivien Waszink is gespecialiseerd in het ontstaan en gebruik van nieuwe woorden. Zij zegt dat kinderen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van taal. Er wordt door volwassenen vaak op jeugd- en straattaal neergekeken, zegt ze, maar dat is volgens haar onterecht. We zouden het moeten omarmen.
Reageren? Mail dedag@nos.nl
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Marco Geijtenbeek
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode