Miko Hyppönen er en anerkjent ekspert på cybersikkerhet og forskningsdirektør. Han advarer om at alt som er smart, er sårbart, og påpeker hvor raskt kriminelle kan bli rike. Cybertruslene mot norske bedrifter, store som små, vokser. Ransomware og undervurderte risikoer er kritiske emner. Hyppönen diskuterer også hvordan organisert cyberkriminalitet opererer globalt, og de enorme utfordringene med å bekjempe disse truslene. Det er på høy tid å ta cybersikkerhet på alvor!
Hackerne har utviklet seg fra individuelle angrep til organiserte grupper som genererer store inntekter gjennom ransomware og BEC-svindel.
Den økte tilkoblingen av enheter gjør at alt som er smart også er sårbart for hacking, noe som krever bedre cybersikkerhetstiltak.
Deep dives
Cybertrusler og kriminelle innovasjoner
Den nåværende tilstanden av cyberkriminalitet er preget av høyorganiserte grupper som genererer enorme inntekter ved å utføre angrep på bedrifter. Eksempler som ransomware-grupper som Lockbit og Blackpasta demonstrerer hvordan slike grupper kan likestilles med vellykkede startups, med vekst og inntekter som gjør dem til såkalte "cyberkrim-unicorns". Tidligere var cybersikkerhetsproblemer ofte forbundet med individuelle hackingforsøk, men nå er det en utbredt trussel fra aktører med tilknytning til organiserte forbryterorganisasjoner og statlige aktører. Dette har skapt en situasjon der både små og store virksomheter er sårbare for angrep, og der det er et akutt behov for bedre cybersikkerhetstiltak for å beskytte seg mot disse truslene.
Den smarte teknologiens sårbarhet
Den såkalte 'Hypponen-loven' fastslår at alt som er smart, også er sårbart for hacking. Dette gjelder ikke bare datamaskiner og smarttelefoner, men også enkle apparater som har blitt oppgradert med datateknologi og internett-tilkobling. For eksempel, sammenlignes moderne smartklokker med mekaniske klokker som ikke har noen form for datateknologi, og som dermed ikke kan hackes. Denne sårbarheten er en direkte konsekvens av at teknologiske fremskritt har ført til økt tilkobling og funksjonalitet, noe som automatisk gjør enheter mer utsatt for angrep.
Ransomware og CEO-svindel som nye trusler
Ransomware-angrep og Business Email Compromise (BEC) er blant de mest utbredte og farlige formene for cyberkriminalitet i dag. Ransomware-angrep har utviklet seg fra å primært ramme enkeltpersoner til å målrette større organisasjoner, og de økonomiske kravene fra slike angrep har økt betraktelig. BEC-svindel innebærer at kriminelle utgir seg for å være ledere i en bedrift for å omdirigere betalinger, noe som gjør dem svært vanskelige å oppdage før det er for sent. Dette har satt et ekstra fokus på behovet for økt bevissthet og beredskap blant virksomheter for å håndtere slike trusler.
Alt som er smart, er sårbart. Kriminelle lykkes. Mange er alt blitt styrtrike. Cybertrusselen er enorm selv for små norske bedrifter. Det haster å stoppe dem, advarer en av verdens ledende eksperter på cybersikkerhet. Med Miko Hyppönen, forfatter og forskningsdirektør i WithSecure. Programleder Sindre Heyerdahl. Produsent Magne Antonsen og Daniel James Aadne. Ansvarlig redaktør Lars Håkon Grønning. Hør E24-podden der du hører podkast. Analyser, nyheter og innsikt i business og næringsliv, to ganger hver uke.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode