Meta wil 'meer vrijheid van meningsuiting' op Instagram, Threads en Facebook
Jan 7, 2025
auto_awesome
Meta wil meer ruimte voor meningsuiting op Instagram en Facebook. Het bedrijf schakelt over naar een factchecksysteem dat lijkt op dat van X. Ze verminderen moderatie van mainstream discussies en richten zich op ernstige overtredingen. Gebruikers krijgen weer toegang tot meer politieke content. Bovendien beweert Zuckerberg dat hij samenwerkt met Trump om overheden tegen te gaan die censureren. Ook wordt besproken dat Telegram gegevens van 230 gebruikers aan de Nederlandse autoriteiten heeft verstrekt.
Meta's nieuwe moderatiestrategie, waarbij gebruikers posts beoordelen, bevordert meer vrijheid van meningsuiting maar roept vragen op over de objectiviteit.
Telegram deelt nu vaker gebruikersgegevens met autoriteiten, wat een significante verandering in hun privacybeleid en perceptie als veilige communicatieplaats impliceert.
Deep dives
Veranderingen in contentmoderatie van Meta
Meta heeft aangekondigd de manier waarop het inhoud op zijn platforms modereert te veranderen, wat leidt tot minder strenge controles. In plaats van externe fact-checkers zullen gebruikers zelf posts beoordelen via een community notes model, waarbij de meeste likes de waarheid bepalen. Dit opent de deur voor een breed scala aan opinies, maar roept vragen op over de objectiviteit en diversiteit van de feedback. Daarnaast is er een versoepeling van de beperkingen rond gevoelige onderwerpen zoals politieke content, waarmee Meta inspeelt op de vrijheid van meningsuiting in een politiek klimaat.
Telegram deelt meer gegevens met autoriteiten
Telegram heeft recentelijk gegevens van 230 gebruikers met de Nederlandse autoriteiten gedeeld, een aanzienlijke toename vergeleken met eerdere rapportages. Dit kwam na een wijziging in hun privacyvoorwaarden en blijkt een reactie te zijn op druk vanuit verschillende regeringen. De messagingdienst lijkt zijn beleid te herzien, door meer transparantie te bieden in de gegevens die worden gedeeld, waarmee het imago van een veilige schuilplaats voor criminelen kan veranderen. Dit markeert een belangrijke shift in hoe Telegram zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van wetshandhaving ziet en implementeert.
Meta wil dat het makkelijker wordt om je mening te uiten op Instagram, Threads en Facebook. In een blogpost en video van topman Mark Zuckerberg kondigt het bedrijf een drietal maatregelen aan die daarvoor moeten zorgen. Niels Kooloos vertelt erover in deze Tech Update.
Allereerst komt er een einde aan het bestaande factchecksysteem. Factchecks werden voorheen uitgevoerd door een externe partij, maar binnenkort stapt Meta over naar een systeem dat lijkt op het systeem van X. Daarnaast gaat Meta minder modereren op onderwerpen die 'onderdeel zijn van het mainstream debat'. In plaats daarvan wordt de focus verschoven naar 'illegale en ernstige overtredingen'. Tot slot krijgen gebruikers voor het eerst sinds 2021 weer meer politieke content te zien.
In een video bij de blogpost, vertelt Zuckerberg dat er 'samengewerkt gaat worden met president Trump om wereldwijd censurende overheden terug te duwen'. Zuckerberg beweert dat de regering van Joe Biden zich ook schuldig heeft gemaakt aan censuur en dat het tijd is voor herstel.
Verder in deze Tech Update:
Telegram deelde afgelopen jaar de gegevens van 230 gebruikers met de Nederlandse autoriteiten