Hoe Europa van progressief naar (radicaal) rechts bewoog
Jun 1, 2024
auto_awesome
Bespreking van de impact van de EU en Europarlement op Nederland, rol van Ursula von der Leyen, groeiende radicaal rechtse stroming in Europa, complexiteit van politieke partijen, rol van NL na Brexit, diplomatieke aanpak van politici in Brussel
39:20
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
auto_awesome
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
Nederland speelt een grotere rol in de EU na Brexit door constructieve aanpak en invloed van Mark Rutte.
Radicaal-rechtse partijen winnen invloed door crises en sentimenten, verschuivende politieke koers naar conservatief en radicaal-rechts.
Deep dives
De impact van Nederland op Europa
Nederland heeft na Brexit een grotere rol in Europa ingenomen door een constructievere aanpak. Mark Rutte's lange aanwezigheid en netwerk in Brussel hebben de invloed van Nederland vergroot. De Europese Unie let nu op de coalitievorming in Nederland en de veranderingen binnen de regeringspartijen, die invloed kunnen hebben op het Europees beleid.
Veranderingen in Europese politieke familie-allianties
In Europa clusteren nationale partijen zich samen in politieke families om impact in het Europees Parlement te vergroten. Dit kan ingewikkeld zijn, zoals de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks in Nederland, die na verkiezingen weer splitsen. Verschuivingen in deze allianties tonen invloeden op het Europese beleid.
Opkomst van radicaal rechtse stromingen in Europa
De afgelopen jaren tonen een opkomst van radicaal rechtse partijen in Europa, mogelijk beïnvloed door crises en veranderende sentimenten. Factoren zoals migratie, economische malaise, en groeiende weerstand tegen groen beleid vormen een breder volkssentiment dat de politieke koers in Europa richting meer conservatief en radicaal-rechts duwt.
Leiderschap van Ursula von der Leyen in Brussel
Ursula von der Leyen heeft zich als crisispresident geprofileerd door snel en daadkrachtig te handelen tijdens verschillende crisissituaties. Haar leiderschap toonde duidelijkheid en snelle besluitvorming, maar ook kritiek op haar stijl van handelen, vooral in gevoeligere situaties.
Op 6 juni gaan de stemlokalen open voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Deze verkiezingen vallen samen met grote internationale bewegingen: oorlog op het Europese continent en in Gaza, een klimaatcrisis en Europa staat een ruk naar rechts te wachten.
In Haagse Zaken gaan we het vandaag hebben over de invloed van de Europese Unie en het Europees Parlement op Nederland. Over het ambitieuze beleid dat ze de afgelopen vijf jaar gevoerd hebben. Over wat er voor Nederland op het spel staat. Kortom: we gaan het hebben over het belang van jouw stem!
Gast: Clara van de Wiel
Presentatie: Guus Valk
Redactie & productie: Ruben Pest
Montage: Pieter Bakker
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.