

Duurzaamheid vereist digitalisering, maar brengt (cyber)risico's mee.
China is de dominante speler in de productie van zonnepanelen, onze grootste bron van zonne-energie. Terwijl verduurzaming steeds slimmer wordt, nemen de cyberrisico's snel toe. Zonne-energie is nu een cruciaal onderdeel van de energiemix in Nederland en Europa, met meer dan 3 miljoen zonnestroominstallaties die in 2023 samen 17 GW aan elektriciteit leverden. Maar met deze groeiende afhankelijkheid komt een verhoogd risico: wat gebeurt er als deze systemen doelwit worden van cyberaanvallen? Hoe kwetsbaar is onze elektriciteitsvoorziening, en waar liggen de grootste gevaren?
In deze aflevering van RSM Pulse onderzoeken Mourad & Hans we de cybersecurityuitdagingen binnen de zonne-energiesector. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de risico’s van cyberincidenten, die zonnestroominstallaties kunnen verstoren, reëel zijn en zelfs de elektriciteitsvoorziening kunnen beïnvloeden. We gaan dieper in op de belangrijkste vragen: Waar liggen de grootste cybersecurityrisico’s? Wat is de mogelijke impact van cyberaanvallen op deze kwetsbaarheden? En hoe kunnen we deze risico’s effectief verkleinen?
Deze aflevering is gebaseerd op het rapport "Scenario’s en maatregelen voor cyberweerbare zonnestroominstallaties (2024)," met dank aan de inzichten van Secura en RVO. (link: https://topsectorenergie.nl/documents/1241/2024-Secura-Publicatieversie-Scenarios_en_Maatregelen_Cyberweerbare_Zonnestroo_vqXh809.pdf)