Ambtenaren in Washington zetten zich schrap voor de komst van Trump
Jan 16, 2025
auto_awesome
Maral Noshad Sharifi, Amerika-correspondent en expert in Amerikaanse politiek, en Jonathan Witteman, economieredacteur gespecialiseerd in internationale economie, bespreken de mogelijke impact van Trumps beloften voor de ambtenarij. Ze belichten de zorgen van ambtenaren over werkgelegenheid en loyaliteit bij benoemingen. Ook wordt Trump's handelsbeleid tegenover China onderzocht, evenals de opkomst van plutocratie en de invloed van rijke individuen op de politiek. Een spannend en inzichtelijk gesprek over de toekomst van de VS!
Trump's plannen om de ambtenarij te verkleinen en loyalisten aan te stellen, zullen de effectiviteit van de overheid ernstig kunnen ondermijnen.
De introductie van hoge importtarieven door Trump weerspiegelt zijn focus op nationale belangen, ondanks de mogelijke negatieve gevolgen voor de economie.
Deep dives
Snijden in de ambtenarij
Donald Trump heeft plannen om fors te snijden in de ambtenarij, met voorstellen om 500 miljard tot 2 biljoen dollar van het overheidsbudget te schrappen. Dit zou kunnen leiden tot het verlies van tienduizenden banen, waaronder een mogelijk afschaffen van het ministerie van Onderwijs. De achterliggende gedachte is dat Trump meer invloed wil uitoefenen op de politiek door loyalisten te benoemen en ambtenaren ontslaan die niet zijn aangesteld. Hij beschouwt bestaande ambtenaren als een deel van een 'deep state' die zijn beleid tegenwerkt, wat zijn wens versterkt om degenen die hem niet steunen te vervangen door gelijkgestemden.
Importtarieven en handelstekorten
Trump wil hoge importtarieven opleggen aan landen zoals China, Canada en Mexico om het Amerikaanse handelstekort aan te pakken, wat hij als een groot onrecht beschouwt. Hij heeft aangekondigd een extra 10% importtarief in te voeren op Chinese producten, waarmee hij verder probeert te druk uitoefenen op buitenlandse economieën. Ondanks dat handelstekorten niet per se een indicatie van economische zwakte zijn, ziet Trump deze als een 'zero-sum game', waarbij één land verliest zodra een ander wint. Zijn jarenlange kritiek op China richt zich ook op praktijken als bedrijfsspionage en onterecht subsidieren van eigen industrieën.
Invloed van miljardairs en plutocratie
Met Trumps terugkeer in het Witte Huis lijkt er een trend naar een plutocratie te ontstaan, waarbij miljardairs aanzienlijke invloed krijgen op het beleid. Indivduele miljardairs, zoals Elon Musk en Vivek Ramaswamy, krijgen de kans om actief deel te nemen aan het beleid, wat de dynamiek van de overheid verandert. Dit leidt tot bezorgdheid onder ambtenaren over de vervanging van ervaren professionals door loyale volgers van Trump, wat de effectiviteit van beleid kan ondermijnen. De komende jaren kunnen worden gekenmerkt door een reeks beleid die meer gericht is op de belangen van rijke Amerikanen dan op die van de bredere samenleving.
Forse krimp van de ambtenarij en torenhoge importheffingen: hoe gaan deze verkiezingsbeloften van Trump er in de praktijk uit zien en waarom zijn ze zo belangrijk voor hem? Luister naar Amerika-correspondent Maral Noshad Sharifi en economieredacteur Jonathan Witteman.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter Klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem en Jasper Veenstra Montage: Rinkie Bartels