Kantelpunt in oorlog Soedan & Falende Britse gezondheidszorg
Feb 12, 2025
auto_awesome
Klaas van Dijken is een journalist die onderzoek doet naar de oorlog in Soedan voor Lighthouse Reports. Hij bespreekt de strijd tussen het regeringsleger en de paramilitaire RSF en de mogelijke komst van een nieuwe regering. Tim de Wit, presentator en onderzoeker van de Britse gezondheidszorg, belicht de gevolgen van Brexit voor de NHS, inclusief de recordwachtlijsten en personeelstekorten. Beide gasten bieden diepgaande inzichten in urgente wereldproblemen en de impact op de mensen in deze landen.
Het regeringsleger van Soedan lijkt een kantelpunt te bereiken in de burgeroorlog, maar de humanitaire crisis verslechtert door het stopzetten van VN-hulp.
De Britse gezondheidszorg kampt vijf jaar na Brexit met personeelstekorten en langere wachtlijsten, ondanks beloften van verbeteringen en meer middelen.
Deep dives
De strijd in Soedan: Een omslagpunt?
Het Soedanese regeringsleger heeft terrein teruggewonnen op de paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF), wat misschien een kantelpunt in de langlopende burgeroorlog kan zijn. Dit leger heeft recentelijk gebieden in de hoofdstad Khartoum ingenomen, maar de situatie is onduidelijk en vol propaganda. Contacten vanuit Soedan melden dat terwijl er gefigureerd wordt met overwinningen, de RSF zich mogelijk aan het terugtrekken is zonder noemenswaardige strijd. De militaire actie leidt echter tot extreem geweld en mensenrechtenverduisteringen, waarbij burgers worden slachtoffer van de strijd en problemen zoals kidnappings en executies toenemen.
Humanitaire crisis en hulpverlening
De humanitaire situatie in Soedan verslechtert drastisch, vooral nu de VN-hulp aan het Soedanese leger is stopgezet, wat ernstige gevolgen heeft voor de voedselvoorziening. Hulporganisaties hebben moeite om toegang te krijgen tot de mensen die het hardst getroffen zijn door de oorlog en honger. De gevolgen van het stopzetten van Amerikaanse hulp zijn enorm, met een directe impact op voedselvoorziening en de operaties van organisaties die proberen de democratie te bevorderen. Deze hinderpalen maken het moeilijk om een verbetering van de humanitaire situatie te verwachten, vooral met het voortduren van het conflict.
De gevolgen van Brexit voor de Britse gezondheidszorg
Vijf jaar na de Brexit is het welzijn van de Britse gezondheidszorg in gevaar en zijn de beloften van kortere wachtlijsten en betere zorg niet waargemaakt. Veel Europese zorgverleners hebben het Verenigd Koninkrijk verlaten, wat leidt tot recordhoogte van personeelstekorten en langere wachtlijsten voor patiënten. Terwijl privéklinieken in populariteit toenemen onder de rijkere bevolking, blijft de reguliere NHS onder druk staan met miljoenen mensen die wachten op noodzakelijke behandelingen. De situatie doet twijfelen aan de haalbaarheid van de Brexit-belofte om de zorg te verbeteren, omdat de wachtlijsten alleen maar langer worden.
Het regeringsleger van Burhan staat op het punt de hoofdstad Khartoem weer terug in te nemen van de paramilitaire formatie RSF. Na bijna twee jaar zou dit een kantelpunt kunnen vormen in de bloedige strijd in het land. Er wordt al gesproken over een nieuwe regering; de vraag is wie daar onderdeel van zullen uitmaken. Daarover journalist Klaas van Dijken.
(15:08) De Wit en de Brit: Falende gezondheidszorg
Vijf jaar na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie keert Bureau Buitenland-presentator Tim de Wit terug naar zijn geliefde Verenigd Koninkrijk. In de serie De Wit en de Brit maakt hij de balans op: wat is er terechtgekomen van al die beloftes van de Brexiteers? Een van de meest gehoopte gevolgen van Brexit was meer geld voor de gezondheidszorg. Hoe groot zijn de verschillen tussen de NHS en privéklinieken? Hoe kijkt Boris Johnson naar de status van het zorgsysteem in het Verenigd Koninkrijk? Een verslag van Tim de Wit.