Zuckerberg trekt met Trump ten strijde tegen ‘Europese censuur’
Jan 8, 2025
auto_awesome
Laurens Verhagen en Frank Rensen zijn tech-redacteuren bij de Volkskrant, gespecialiseerd in sociale media en de impact ervan op de democratie. Ze bespreken Zuckerberg's beslissing om factcheckers te schrappen, beschouwend als een schokkende stap in zijn samenwerking met Trump. Wat zijn de gevolgen voor desinformatie en de EU? Ze analyseren ook de rol van algoritmes, de Digital Services Act en de spanningen tussen VS en Europa. Tot slot reflecteren ze op de invloed van recente wetgeving op de concurrentie in de tech-industrie.
Zuckerbergs besluit om factcheckers af te schaffen toont een verschuiving naar een meer controversiële benadering van inhoud om Donald Trump te behagen.
De Europese Unie probeert met wetgeving als de Digital Services Act sociale media te reguleren, ondanks de weerstand van techbedrijven zoals Meta.
Deep dives
Afschaffing van factcheckers
Facebook en Instagram hebben besloten om de onafhankelijke factcheckers, die waren ingeschakeld om nepnieuws te bestrijden, af te schaffen. Dit programma, dat in 2016 werd gelanceerd naar aanleiding van desinformatie tijdens de verkiezingen, stelde factcheckers in staat om berichten te controleren en te labelen. Mark Zuckerberg beweert dat deze factcheckers politiek bevooroordeeld waren en dat hun ingrepen de vrijheid van meningsuiting te veel beperkten. De vervanging van dit systeem door input van gebruikers, die nu nuances aan berichten kunnen toevoegen, roept zorgen op over de effectiviteit van desinformatiebestrijding.
Zuckerbergs draai naar Trump
Zuckerberg lijkt zijn beleid te hebben veranderd om de goede gratie van Donald Trump te winnen, nu hij zich voorbereidt op de nieuwe presidentiële termijn. Na kritiek van Trump op de manier waarop Facebook zijn campagnes had gemodereerd, lijkt Zuckerberg nu te kiezen voor een benadering die meer ruimte biedt aan controversiële inhoud. Deze verschuiving komt samen met de benoeming van meer conservatieve figuren binnen Meta, wat de indruk wekt van een strategische verzoening met de Trump-beweging. Dit wijst op een potentieel politiek gemotiveerde reden achter de veranderingen binnen het moderatiesysteem van het platform.
Europese Unie en regelgeving
De Europese Unie heeft wetgeving, zoals de Digital Services Act, ingevoerd om sociale media te reguleren en schadelijke inhoud te bestrijden. Hoewel Zuckerberg en andere techbedrijven zich tegen deze regels hebben verzet en zelfs dreigen zichzelf niet te conformeren, blijft de EU zich inzetten voor verantwoordelijke sociale media. Critici beweren dat bedrijven zoals Meta er alles aan doen om de regels te omzeilen, wat enige frustratie oproept binnen de politieke arena. De effectiviteit van de EU-regelgeving in de toekomst is onzeker, vooral met de groeiende invloed van techbedrijven op de maatschappij.
Met het schrappen van factcheckers heeft Facebook- en Instagram-baas Mark Zuckerberg een nieuwe stap genomen in zijn charmeoffensief richting Donald Trump. Zuckerberg spreekt zelfs van ‘uit de hand gelopen politieke censuur’. Waar komt deze opmerkelijke draai vandaan en kan de EU hier een vuist tegen maken? Luister naar techredacteuren Laurens Verhagen en Frank Rensen.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter Klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem en Jasper Veenstra Montage: Rinkie Bartels