AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Geopolitiek en Kunstmatige Intelligentie
Dit hoofdstuk onderzoekt de impact van kunstmatige intelligentie op de geopolitieke machtsdynamiek en militaire strategieën tussen wereldmachten zoals de VS, China en Rusland. Er wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van autonome wapensystemen, de uitdagingen van wereldwijde samenwerking, en de rol van AI in cyberaanvallen en desinformatie. De discussie benadrukt de noodzaak voor Europa om zijn technologisch potentieel te versterken en minder afhankelijk te worden van externe technologieën.
Het Nationaal AI Debat 2024 is dé gelegenheid in Nederland waar over de positie van die technologie gediscussieeërd werd. Onder leiding van Joe van Burik en Ben van der Burg werd afgetrapt met de eerste ronde, over (geo)politiek en beleid.
De rol van AI in de huidige geopolitieke werd ingeleid met een presentatie van Haroon Sheikh, bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit én onderzoeker bij de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid.
In de eerste debatronde ging het eerste panel hierover in debat, met als sprekers: Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid namens VOLT; Rob Elsinga, National Technology Officer bij Microsoft in Nederland; Ron Roozendaal, als voormalig Chief Information Officer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tot voorkort plaatsvervangend Directeur-Generaal Digitalisering op het ministerie voor Binnenlandse Zaken; en: Constantijn van Oranje, Special Envoy bij Techleap, de aanjager voor de Nederlandse tech-sector.
BNR Digitaal
Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal.
Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?
Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven? Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?
In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.
Tech bij BNR
BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.
BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.
De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers. In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.
Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.
In het Nationaal AI Debat, een spin-off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.
Over het team
Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.
Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.
Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook presentator van de Cryptocast en redacteur bij De Technoloog.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode